Linkovi

Pokret nesvrstanih o sankcijama terorizmu i Siriji


Samit nesvrstanih zemalja u Teheranu, 26. avgust 2012.
Samit nesvrstanih zemalja u Teheranu, 26. avgust 2012.

Brojni lideri i predstavnici vlada okupili su se u Teheranu na samitu Pokreta nesvrstanih zemalja

Predstavnici gotovo 120 država, među kojima su desetine šefova država ili vlada, okupili su se u Teheranu na samitu Pokreta nesvrstanih zemalja. U govoru na današnjem svečanom otvaranju skupa, iranski ministar inostranih poslova Ali Akbar Salehi, pozvao je lidere nesvrstanih država da se suprotstave sankcijama Zapada uvedenim Teheranu zbog njegove nuklearne delatnosti.

Salehi je takođe pozvao nesvrstane da se suprotstave terorizmu, naročito pod državnim pokroviteljstvom, i optužio američke, britanske i izraelske obaveštajne službe za umešanost u ubistva četiri iranska nuklearna fizičara od 2010.

S obzirom da Iran podržava sirijskog predsednika Bašara Al Asada, verovatno je da će sirijska kriza biti u vrhu dnevnog reda petodnevne konferencije.

Još nije jasno da li će na skupu učestvovati lider iranskog saveznika Hamasa. Iranske novinske agencije prenose da politički lider Hamasa, Ismail Hanijeh, nije pozvan, ali je njegova kancelarija saopštila da on planira da dođe. Kancelarija palestinskog predsednika Mahmuda Abasa je u međuvremenu saopštila da on neće doći u slučaju da to učini Hanijeh.

Pokret nesvrstanih je organizacija iz vremena Hladnog rata, osnovana kao forum zemalja koje nisu bile u savezu ni sa Sjedinjenim Državama niti sa Sovjetskim Savezom. Međutim, od raspada Sovjetskog Saveza 1991, organizacija se bori i za svoj identitet i za uticaj.
XS
SM
MD
LG