Linkovi

Iran: Neosnovane tvrdnje Netanjahua


Izraelski premijer Benjamin Netanjahu obraća se Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija
Izraelski premijer Benjamin Netanjahu obraća se Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija

Iran je saopštio da je izraelski premijer Benjamin Netanjahu, tokom govora u Generalnoj skupštini UN, “neosnovano” povezao islamski svet sa terorističkom organizacijom Islamska država.

U odgovoru na jučerašnje obraćanje, Teheran je rekao da je Netanjahu nastavio sa politikom “sabotaže i remećenja” iranskih pregovora za svetskim silama o nuklearnom programu.

Izraelski lider rekao je u Ujedinjenim nacijama da Iran pokušava da prevari svet da prihvati sporazum o okončanju sankcija, koji bi toj zemlji istovremeno omogućio da razvija nuklearno oružje. Takođe je poručio da je misija Teherana da širi islamsku revoluciju u svetu, te da da bi Iran sa nuklearnim naoružanjem bio opasniji od Islamske države.

Netanjahu je naglasio da svi muslimanski ekstremisti, uključujući i one iz Islamske države, Hamasa, Al Kaide i Boko Harama, dele isti fanatični idealizam i da bi Iran mogao da bude njihov izvor moći. Iranske vlasti optužile su Netanjahua da širi “iranofobiju i islamofobiju.”

Portparolka Državnog sekretarijata Džen Psaki rekla je da se Sjedinjene Države ne slažu sa stavom izraelskog premijera o svim islamistima.

XS
SM
MD
LG