Linkovi

Iran: Neosnovane tvrdnje Netanjahua


Izraelski premijer Benjamin Netanjahu obraća se Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija

Iran je saopštio da je izraelski premijer Benjamin Netanjahu, tokom govora u Generalnoj skupštini UN, “neosnovano” povezao islamski svet sa terorističkom organizacijom Islamska država.

U odgovoru na jučerašnje obraćanje, Teheran je rekao da je Netanjahu nastavio sa politikom “sabotaže i remećenja” iranskih pregovora za svetskim silama o nuklearnom programu.

Izraelski lider rekao je u Ujedinjenim nacijama da Iran pokušava da prevari svet da prihvati sporazum o okončanju sankcija, koji bi toj zemlji istovremeno omogućio da razvija nuklearno oružje. Takođe je poručio da je misija Teherana da širi islamsku revoluciju u svetu, te da da bi Iran sa nuklearnim naoružanjem bio opasniji od Islamske države.

Netanjahu je naglasio da svi muslimanski ekstremisti, uključujući i one iz Islamske države, Hamasa, Al Kaide i Boko Harama, dele isti fanatični idealizam i da bi Iran mogao da bude njihov izvor moći. Iranske vlasti optužile su Netanjahua da širi “iranofobiju i islamofobiju.”

Portparolka Državnog sekretarijata Džen Psaki rekla je da se Sjedinjene Države ne slažu sa stavom izraelskog premijera o svim islamistima.

XS
SM
MD
LG