Linkovi

Njujork Tajms: Pomoć Iraka Iranu


„Njujork tajms“: Irak pomaže Iranu da zaobiđe ekonomske sankcije

U članku objavljenom u današnjem izdanju dnevnika „Njujork tajms“, navodi se da Irak pomaže Iranu da zaobiđe ekonomske sankcije uvedene Teheranu zbog iranskog nuklearnog programa.

List navodi da Irak koristi mrežu finansijskih institucija i krijumčarenje nafte da pomogne Iranu da zaobiđe sankcije. Predsednik Barak Obama je u julu zabranio bilo kakvo poslovanje američkih banaka sa iračkom bankom „Elaf islamik“.

U predsednikovom saopštenju se navodi da je ta banka „olakšala transakcije vredne milione dolara u ime iranskih banaka, koje su pod sankcijama zbog veza sa iranskim aktivnostima povezanih sa širenjem nuklearnog oružja“. Njujorški dnevnik piše da „Elaf“, uprkos odluci predsednika Obame, nastavlja da učestvuje u dnevnim aukcijama iračke Centralne banke, na kojim komercijalne banke mogu da prodaju iračke dinare i kupuju američke dolare.

List piše da su te aukcije „ključni put za pristup Irana međunarodnom finansijskom sistemu“. „Njujork tajms“ takođe ukazuje da pojedini funkcioneri iračke vlade blisko povezani sa premijerom Nurijem al-Malikijem, imaju direktnu korist od ovih aktivnosti.
XS
SM
MD
LG