Linkovi

Odloženi razgovori SAD i Irana zbog smrti


Američki šef diplomatije, Džon Keri izjavio saučešće bratu iranskog predsednika zbog smrti njihove majke, 20. mart 2015.
Američki šef diplomatije, Džon Keri izjavio saučešće bratu iranskog predsednika zbog smrti njihove majke, 20. mart 2015.

Razgovori Irana i Sjedinjenih Država o nuklearnom programu Teherana dloženi do sledeće nedelje zbog smrti majke predsednika Hasana Rohanija.

Razgovori Irana i Sjedinjenih Država o nuklearnom programu Teherana danas su nastavljeni, ali su zatim odloženi do sledeće nedelje pošto se iranska delegacija vratila u svoju zemlju zbog smrti majke predsednika Hasana Rohanija. Američke državni sekretar Džon Keri izrazio je „najdublje saučešće“ članovima iranske delegacije ujedno im čestitajući Nouruz, persijsku novu godinu.

Šef iranske diplomatije Mohamad Džavad Zarif rekao je na sastanku sa Džonom Kerijem da Nouruz označava početak proleća i da na farsiju znači – novi dan.

"Nadam se da će to biti novi dan i za ceo svet – nova era većeg razumevanja i mira", rekao je Zarif.

U jučerašnjoj snimljenoj poruci povodom Nouruza predsednik Barak Obama je rekao da će naredna godina za Irance biti najbolja prilika u više decenija da izmene odnose dve zemlje, dodavši da će naredni dani biti kritični.

"Ovaj trenutak se možda neće skoro ponoviti. Verujem da naše zemlje imaju istorijsku priliku da reše ovo pitanja na miran način – tu priliku ne bi trebalo da propustimo", poručio je Obama.

Američki predsednik je dodao da iranski lideri imaju mogućnost da prihvate razuman nuklearni sporazum koji bi okončao medjunarodnu izolaciju njihove zemlje i stvorio bolje mogućnosti za iranski narod.

Iranski miistar spoljnih poslova Zarif je sa svoje strane danas poručio putem tvitera da su Iranci već napravili svoj izbor – da udju u pregovore dostojanstveno. "Vreme je da Sjedinjene Države i njihovi saveznici takodje izaberu izmedju pritiska i sporazuma", zaključio je šef iranske diplomatije.

XS
SM
MD
LG