Linkovi

Da li je 400 miliona dolara plaćeno Iranu za otkupninu?


Administracija predsednika Obame je juče prvi put javno saopštila da je isplata u gotovom novcu od 400 miliona dolara Iranu bila iskorišćenja kao pritisak da se osigura oslobodjenje američkih zatvorenika koji su držani u Teheranu.

Portparol Stejt departmenta Džon Kirbi je ponovio stav administracije da su pregovori da se vrati novac Iranu, koji je ostao od suspendovane prodaje oružja 1970-ih godina kada su Sjedinjene Države podržale Šaha Rezu Pahlavija – vodjeni odvojeno od razgovora da se oslobode četiri američka državljana u Iranu:

“Kao što smo rekli u to vreme, namerno smo iskoristili taj momenat kao pritisak da bi finalizovali ta preostala pitanja gotovo isotovremeno. Već je poznato u javnosti da smo u istom periodu vratili Iranu 400 miliona dolara u okviru Haškog poravnanja, zbog zabrinutosti da bi Iran mogao da odustane od oslobadjanja zatvorenika, kao i da budem sasvim iskren, medjusobnog nepoverenja izmedju Irana i Sjedinjenih Država. Pokušali smo da zadržimo maksimalnu moć do oslobadjanja američkih državljana. To je bio naš najviši prioritet.”

Ranije ovog meseca, predsednik Barak Obama, koji je trenutno na odmoru na ostrvu Marta’s Vinjard nadomak obala Masačusetsa, demantovao je da je isplata Iranu na isti dan kada su pušteni taoci bila “neki opak sporazum” ističući da je transfer bio najavljen u januaru, dan posle implementacije američkog nuklearnog sporazuma sa Teheranom.

Republikanski predsednički kandidat Donald Tramp je odmah osudio taj sporazum i rekao da je predsednik Obama lagao:

“Sada znamo jer je Stejt department to upravo objavio da je predsednik Obama lagao o 400 miliona dolara u gotovom novcu koji je prebačen Iranu, prebačen Iranu, 400 miliona dolara. On je demantovao da je to bila isplata za taoce, ali je to bio slučaj. Upravo je obelodanjeno. On je rekao ‘mi ne plaćamo otkupninu’, ali smo upravo to uradili. On je lagao o taocima otvoreno, baš kao što laže o svom planu zdravstvene zaštite.

Transfer gotovog novca I puštanje talaca na slobodu – koji su se dogodili istog dana, 17. januara odigrali su se u isto vreme kada je sklopljen sporazum Irana s jedne i Sjedinjenih Država i pet drugih zemalja, s druge strane, kojim se ograničava razvoj iranskog nuklearnog oružja u zamenu za ukidanje sankcija koje su nanele štetu iranskoj ekonomiji.

Kritičari, posebno oni koji se protive sporazumu sa Iranom, su tu isplatu nazvali plaćanjem otkupnine. Republikanski zakonodavci takodje su kritikovali tu akciju, rekavši da se njome potkopava dugoročno protivljenje SAD plaćanju otkupnine za taoce.

XS
SM
MD
LG