Linkovi

Ko su američki državljani oslobođeni u razmeni zatvorenika sa Iranom?


S leva na desno: Emad Šargi, Morad Tabaz i Siamak Namazi, bivši zatvorenici u Iranu, izlaze iz aviona u Dohi, u Kataru(Foto: AP)

Sjedinjene Američke Države i Iran u ponedeljak su obavili razmenu zatvorenika na osnovu nedavno postignutog sporazuma. Ovo su ljudi koji su se vratili u Ameriku:

Siamak Namazi

Ima 51 godinu i on je Amerikanac iranskog porekla kojeg su najduže držali u pritvoru. On je 2015. osuđen na 10 godina zatvora u teheranskom zatvoru Evin, po optužbi za špijunažu. Mesecima kasnije, njegov otac je uhapšen dok je bio u poseti sinu u Iranu. Stariji Namazi je stavljen u kućni pritvor, a 2022. mu je dopušteno da napusti Iran iz zdravstvenih razloga. Namazi je stručnjak za energetiku koji je promovisao bliže odnose Zapada i Irana.

Emad Šargi

Ima 59 godina, bavi se biznisom i preselio se u Iran sa suprugom 2017. Pritvoren je sledeće godine, ali njegova porodica kaže da je pušten nakon što je prošao osam meseci ispitivanja. Vlasti su ponovo uhapsile Šargija kad je pokušavao da napusti zemlju dok je bio na slobodi uz kauciju. Optužen je za špijunažu i osuđen na 10 godina zatvora.

Morad Tabaz

Ima 67 godina, osuđen je na zatvorsku kaznu u trajanju od 10 godina. On je Iranac američkog porekla koji poseduje i britansko državljanstvo, a bavi se konzervatorskim poslom. Uhapšen je 2018, kada su iranske vlasti krenule u obračun sa ekološkim aktivistima. Tabaz je navodno ostao u zatvoru, uprkos dogovoru između Ujedinjenog Kraljevstva i Irana da bude pušten na odsustvo.

Dvojica neimenovanih zatvorenika

Iran je pustio još dvojicu neimenovanih zatvorenika u ponedeljak. Ipak, američka vlada, na zahtev njihovih porodica, nije objavila imena.

Spisak Iranaca

Ovo su petorica Iranaca optuženih ili osuđenih za nenasilne zločine u Sjedinjenim Državama koji su pomilovani prema sporazumu:

Kaveh Lotfolah Afrasiabi
Merdad Ansari
Amin Hasanzadeh
Reza Sarhangpour Kafrani
Kambiz Attar Kashani

XS
SM
MD
LG