Linkovi

Petoro Amerikanaca oslobođeno u razmeni zatvorenika sa Iranom


Američki državljani Siamak Namazi, Emar Šarki i Morad Tahbaz izlaze iz aviona po dolasku na međunarodni aerodrom u Dohi, 18. septembra 2023. (Foto: AFP/Karim Jaafar)

Avion sa petoro Amerikanaca koje je Iran oslobodio u okviru dogovora o razmeni zatvorenika, poleteo je za Sjedinjene Države iz Dohe. Razmena je dogovorena uz posredstvo Katara, a SAD su pristale da oslobode petoro Iranaca i odmrznu šest milijardi dolara sredstava Teherana.

"Petoro nedužnih Amerikanaca koji su bili zatvoreni u Iranu, konačno se vraća kući", saopštio je američki predsednik Džo Bajden malo pre nego što su Amerikanci sišli niz stepenice katarskog aviona u Dohi, gde su ih dočekale američke diplomate.

Bela kuća je potvrdila da je avion sa petoro Amerikanaca i dvoje članova njihovih porodica, koji su zajedno napustili Teheran u ponedeljak, i prvo stigli u Katar, sada na putu za Sjedinjene Države gde će im biti ponuđena pomoć vojnih lekara dok se prilagođavaju životu na slobodi.

Američki državni sekretar Entoni Blinken nešto ranije je potvrdio razmenu, navodeći da su oslobođeni Siamak Namazi, Emad Šargi i Moramad Tahbaz, kao i dve osobe koje su želele da im se imena ne objave. Dodao je da se u avionu nalazilo i dvoje američkih državljana, rođaci oslobođenih, kojima je do danas bilo zabranjeno da napuštaju Iran.

"Mnogi od ovih pojedinaca proveli su godine u zatvoru kao deo okrutne prakse nepravednog zatvaranja koju sprovodi iranski režim, ali danas se oni vraćaju svojim voljenima", saopštio je Blinken.

Uz upozorenje Amerikancima da ne putuju u Iran, Blinken je naveo da j više od 30 Amerikanaca oslobođeno iz zatvora širom sveta od kada je Džo Bajden preuzeo prdsedničku funkciju.

Iranska državna televizija Pres odvojeno je saopštila da je petoro Iranaca, koji su u SAD bili optuženi za krivična dela, i da je dvoje sletelo u Teheran.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi rekao je prošle nedelje za Glas Amerike da se Bajdenova administracija nada da će se transfer desiti "u narednim danima".

Namazi, Šargi i Tahbaz su zajedno sa jednim neimenovanim Amerikancem bili prebačeni iz teheranskog zatvora Evin u kućni pritvor, dok je Amerikanka koja bi takođe trebalo da je deo dogovora već bila u kućnom pritvoru.

Iran je identifikovao pet iranskih državljana koje želi da vidi na slobodi prema sporazumu.

Iranska misija u Ujedinjenim nacijama u Njujorku potvrdila je Glasu Amerike da se na iranskoj listi nalaze Kaveh Lotfolah Afrasiabi, Mehrdad Ansari, Amin Hasanzadeh, Reza Sarhangpur Kafrani i Kambiz Atar Kašani.

Ansari i Kašani služe savezne zatvorske kazne, dok su Afrasiabi, Hasanzadeh i Kafrani na slobodi pod nadzorom.

Sporazum takođe uključuje da Sjedinjene Države dozvoljavaju da određena iranska sredstva zamrznuta pod američkim sankcijama budu prebačena sa računa u Južnoj Koreji na račune u Kataru.

Iranska sredstva prebačena u Katar namenjena su samo za humanitarne svrhe. Bajdenova administracija je odbacila kritike da će Iran moći da koristi novac u druge svrhe, a američki zvaničnici su rekli da će biti nadzora kako bi se osiguralo da povlačenja budu određena za odobrene transakcije.

U izveštaju su korišćene neke infomacije agencija Asošijeted pres, Rojters i Agencije Frans pres.

XS
SM
MD
LG