Linkovi

Iran optužuje UN za špijunažu


Ministar obaveštajnih službi Irana, Hejdar Moslehi (arhiva)
Ministar obaveštajnih službi Irana, Hejdar Moslehi (arhiva)

Iran optužuje Međunarodnu agenciju za atomsku energiju da zajedno sa svojim inspektorima koji nadgledaju nuklearne aktivnosti Teherana šalje i špijune.

Iranska državna televizija prenela je izjavu ministra obaveštajnih službi Hejdara Moslehija da je agencija Ujedinjenih nacija slala špijune iz stranih obaveštajnih agencija i da bio za to trebalo da odgovara. On međutim nije naveo koji su inspektori špijuni, niti je izneo više detalja o svojim optužbama.

Ranije ove nedelje Moslehi je optužio Ujedinjene nacije, zajedno sa američkim, britanskim i izraelskim obaveštajnim agencijama da su umešane u bombaške napade u Teheranu u kojima je jedan nuklearni stručnjak ubijen, a drugi povređen.

U međuvremenu, Međunarodna agencija za atomsku energiju odobrila je osnivanje 150 miliona dolara vredne banke nuklearnog goriva, koja će imati cilj da smanji broj zemalja koji žele da ga proizvode. Agencija Ujedinjenih nacija donela je odluku motivisana obećeanjem jednog od najbogatijih ljudi sveta Vorena bafeta da će priložiti 50 miliiona dolara za, kako je rekao "investiciju u bezbedniji svet".

Sjedinjene Države takođe će priložiti sredstva za ovaj fond koji bi trebalo da posluži kao alternativa zamljama koje ili proizvode svoje gorivo ili ga kupuju od drugih zemalja.

XS
SM
MD
LG