Linkovi

SAD Iranu: Poremećaj vitalnog saobraćaja nije opcija


Hormuz moreuz u Iranu

Pentagon je saopštio da neće tolerisati nikakav poremećaj prometa kroz tesnac Hormuz posle pretnje Irana da će zatvoriti taj plovni put.

Predstavnica američke Pete flote, bazirane u Bahreinu, poručnik Rebeka Rebarič, izjavila je za Glas Amerike da je protok robe kroz taj tesnac „od životne važnosti za regionalni i globalni prosperitet“. Poručnik Rebarič je rekla da su američke pomorske snage spremne da „uzvrate na zlonamerne akcije“ kako bi osigurale slobodnu plovidbu.

Iranski admiral Habibolah Sajari izjavio je jutros da bi za njegove snage bilo veoma lako da zatvore pomenuti tesnac, ali je odmah dodao da za sada nije potrebna nikakva akcija. Sajari je drugi visoki iranski zvaničnik koji je, reagujući na pretnju zavođenja dodatnih zapadnih sankcija Teheranu zbog spornog nuklearnog programa Irana, govorio o mogućnosti zatvaranja moreuza Hormuz.

Juče je potpredsednik Mohamad Reza Rahimi saopštio da ukoliko bude došlo do zabrane izvoza iranskih petrolejskih proizvoda „kroz Hormuz neće proći ni kap nafte“.

Ta direktna pretnja izneta je u jeku desestodnevnih iranskih vojnih manevara u Hormuzu i okolnim vodama, koji su započeti u subotu.

Teheran tvrdi da je iranski program za obogaćivanje uranijuma namenjen mirnodopskoj upotrebi, dok se u prošlomesečnom izveštaju Ujedinjenih nacija navodi da Iran izgleda tajno radi na proizvodnji atomskog oružja i raketa koje bi bile nosile nuklearne bojeve glave.

Ministri inostranih poslova članica Evropske unije da će odluku o daljim sankcijama, uključujući bojkot iranske nafte, doneti tokom narednih nedelja. Najveći deo iranskih stranih rezervi u čvrstoj valuti stiže od izvoza naftnih proizvoda.

XS
SM
MD
LG