Linkovi

Iračka vojska privremeno obustavila bitku za Mosul


Iračanin plače pored kuće u kojoj je kako tvrdi stradalo njegovih 23 rođaka tokom borbe iračkih snaga i džihadista u zapadnom Mosulu
Iračanin plače pored kuće u kojoj je kako tvrdi stradalo njegovih 23 rođaka tokom borbe iračkih snaga i džihadista u zapadnom Mosulu

Iračka vlada saopštila je da će privremeno zaustaviti bitku za preuzimanje kontrole nad Mosulom od džihadista Islamske države, posle izveštaja o velikom broju civilnih žrtava.

Zaustavljanje borbi objavljeno je u trenutku dok koalcija koju predvode SAD sprovodi istragu koalicionih vazdušnih udara, u kojima je prena nekim izveštajima ubijeno više od 100 civila u četvrti Mosula Džidideh.

U saopštenju koalicije navodi se da je "otvorila formalnu istragu o proceni kredibiliteta navoda da su civili stradali". U istom saopštenju dodaje se da "koalicioni avioni" "rutinski napadaju" ciljeve Islamske države u tom delu grada, ali i da koalicione snage "preduzimaju sve razumne predostrožnosti u planiranju i sprovođenju vazdušnih napada, kako bi se smanjio rizik od toga da se naškodi civilima".

I dok je portparol američke Centralne komande pukovnik Džon Tomas za "Njujork Tajms" rekao da vojska nije sigurna da li je eksploziju u zapadnom Mosulu uzrokovao američki ili nečiji drugi vazdušni napad, ili bomba Islamske države, komandant iračkih specijalnih snaga general-major Maan al-Saadi rekao je da zna šta se tačno dogodilo, odnosno da su njegovi vojnici tražili podršku iz vazduha kako bi re[ili problem snajperista na krovu tri zgrade u četvrti Džidideh, ali da nisu znali da su podrumi zgrada bili prepuni civila.

XS
SM
MD
LG