Linkovi

Nastavljena bitka za Tikrit


Iračke bezbednosne snage na položaju u jednom od predgrađa Tikrita
Iračke bezbednosne snage na položaju u jednom od predgrađa Tikrita

Iračke bezbednosne snage nastavile su ofanzivu za preuzimanje kontrole nad Tikritom, u kojem pripadnici Islamske države navodno počinju da trpe veće gubitke.

Iračke vlasti uverene su da će uskoro u potpunosti osvojiti grad koji ima stratešku, ali i simboličnu vrednost zato što je reč o rodnom mestu bivšeg iračkog lidera Sadama Huseina.

Oko 30 hiljada pripadnika iračkih snaga i šitske milicije, koju podržava Iran, okružilo je grad i zauzelo nekoliko područja, mada još nije jasno koliko daleko su napredovali do sada. Ofanzivu, koja je ušla u drugu nedelju, usporavaju snajperi i bombe koje su postavili ekstremisti iz Islamske države. Mediji prenose da je u samoubilačkom napadu danas poginulo šest vojnika.

U međuvremenu, vlada u Turskoj je saopštila da je 16 Indonežana, uglavnom dece, pritvoreno dok su pokušavali da uđu u Siriju da bi se pridružili Islamskoj državi. Turski šef diplomatije Mevlut Čavušoglu rekao je da bezbednosne snage tragaju za još 16 Indonežana, koji su nestali u Turskoj.

Čavušoglu je takođe komentarisao pritvaranje optuženog za pomoganje britanskim učenicama da prošlog meseca pređu iz Turske u Siriju da bi se pridružile ekstremistima. Turski ministar rekao je da je u pitanju sirijski državljanin koji je radio za obaveštajnu službu zemlje koja je dio međunarodne koalicije za borbu protiv Islamske države. Čavušoglu međutim nije naveo o kojoj zemlji je reč.

XS
SM
MD
LG