Linkovi

Potvrdjen izbor dvojice ključnih iračkih ministara


Sunitski zakonodavac Haled al-Obediti, novi ministar odbrane (arhivski snimak)
Sunitski zakonodavac Haled al-Obediti, novi ministar odbrane (arhivski snimak)

Iračka skupština potvrdila je izbor dvojice ministara u ključnim sektorima odbrane i unutrašnjih poslova u vladi premijera Hajdera Al-Abadija, dok iračke snage vode bitku protiv Islamske države.

Parlament je danas potvrdio nominaciju Haleda al-Obeidija, sunitskog zakonodavca iz severnog grada Mosula za novog ministra odbrane. Mohamed al-Gaban, šiit iz moćnog političkog bloka, izabran je za ministra unutrašnjih poslova.

Kontrola nad ta dva moćna ministarstva odavno je izvor tenzija medju iračkim zavadjenim političkim strankama. SAD i druge zemlje zalažu se za vladu koja će bolje predstavljati različite etničke grupe i koja će pružiti ruku iračkoj sunitskoj manjini.

Irački zakonodavci prošlog meseca su odobrili većinu članova Abadijevog kabineta i zvanično glasali za izbor novog premijera koji je zamenio Nurija al-Malikija. Kritičari navode da je Maliki marginalizovao iračke sunite, što je pomoglo usponu Islamske države.

U medjuvremenu, u talasu bombaških napada u Bagdadu kasno sinoć poginulo je najmanje 24 ljudi. Jedan od napada odigrao se blizu jednog kafića u šiitskoj četvrti Baladijat. Niko nije preuzeo odgovornost za napade.

XS
SM
MD
LG