Linkovi

Maliki pozvao na borbu protiv ekstremista


Irački premijer Nuri al-Maliki (arhivski snimak)
Irački premijer Nuri al-Maliki (arhivski snimak)

Irački premijer apelovao je na plemenske lidere u pokrajini Anbar da "zauzmu pravu stranu" i bore se protiv ekstremista povezanih sa Al Kaidom.

Premijer Iraka Nuri al-Maliki pozvao je lokalna plemena u pokrajini Anbar da se suprotstave islamskim ekstremistima koji su preuzeli kontrolu nad gradovima - Faludža i Ramadi.

Maliki je plemenskim liderima poručio "da se urazume i zauzmu pravu stranu" u borbi za vlast u tim oblastima, u kojima dominiraju sunitski muslimani. I dok su vladine snage u pripravnosti u okolini Faludže, Maliki je rekao da njegovi vojnici neće napasti ukoliko se lokalni lideri sami suprotstave ekstremistima povezanim sa al-Kaidom.

Irački Crveni polumesec saopštio je da je oko 13 hiljada porodica napustilo Faludžu. predsednik Maliki koji je šiitski musliman kaže da je bezbednosnim snagama naredio da ne napadaju naseljene oblasti.

Predstavnik Ujedinjenih nacija u Iraku Nikolaj Mladenov rekao je novinarima da je humanitarna situacija u pokrajini Anbar sve gora i da će nastaviti da se pogoršava ukoliko se nastave borbe. Mladenov je dodao da zalihe hrane, vode i lekova polako nestaju.

Sjedinjene Američke Države ponovile su svoju podršku Iraku u borbi protiv ekstremista i najavile da će ubrzati isporuku američkog oružja, koje je Bagdad tražio. Bela kuća međutim smatra da Irak mora da preuzme glavnu ulogu i sam reši konflikt na svojoj teritoriji.
XS
SM
MD
LG