Linkovi

Najmanje 30 ubijenih u napadu bombaša samoubice u Iraku


Građani istražuju mesto napada nakon eksplozije na punoj pijaci u istočnom delu Bagdada, 2. januar 2017. (AP Photo/ Karim Kadim)

Iračka policija i zvaničnici bolnica saopštili su da je najmanje 30 ljudi ubijeno i oko 25 ranjeno u ponedeljak, kada je bombaš samoubica detonirao eksplozivom napunjen kamionet u gužvi u pijačnoj oblasti u Bagdadu.

Islamska država preuzela je odgovornost za ovaj napad, tvrdeći preko novinske agencije Amak da su žrtve ubijene u "akciji mučenika".

Građani istražuju mesto napada nakon eksplozije na punoj pijaci u istočnom delu Bagdada
Građani istražuju mesto napada nakon eksplozije na punoj pijaci u istočnom delu Bagdada

Mnogi od ubijenih bili su radnici koji su čekali da počnu da rade.

Oland: Porazićemo Islamsku državu

Francuski predsednik Fransoa Oland je tokom jednodnevne posete Iraku rekao da će Islamska država uskoro da bude poražena.

"Daeš (Islamska država) se povlači. I Daeš će da bude poražen", rekao je Oland koji je Irak stigao nekoliko sati pre nego što je bomba eksplodirala na pijaci u Sadr sitiju. Islamska država preuzela je odgovornost za napad.

Francuski predsednik Fransoa Oland i irački premijer Hajder al-Abadi na konferenciji za novinare u Bagdadu
Francuski predsednik Fransoa Oland i irački premijer Hajder al-Abadi na konferenciji za novinare u Bagdadu

Irački premijer Hajder al-Abadi je na konferenciji za novinare sa Olandom rekao da se bombaš samoubica pretvarao da će da angažuje radnike pre nego što je aktivirao eskploziv.

Francuski predsednik takođe se sastao sa iračkim predsednikom Fuadom Masumom i obišao irački Kurdistan, gde je razgovarao sa lokalnim zvaničnicima.

Posetio je i francuske vojnike u Bagdadu i Kurdistanu koji pomažu Iračanima da se bore protiv Islamske države. Oland je rekao vojnicima da njihovi napori pomažu u sprečavanju terorističkih napada u Francuskoj.

"Preduzimanje akcije protiv terorizma ovde u Iraku takođe sprečava terorističke napade na našem tlu", istakao je Oland u vojnoj bazi blizu Bagdada.

Francuska je, u okviru međunarodne koalicije, izvela hiljade vazdušnih napada na položaje Islamske države u Iraku i Siriji i obezbedila opremu i obuku za iračku vojsku.

Francuski vojnici, njih oko 500, učestvuju u ofanzivi za preuzimanja Mosula, poslednjeg velikog utočišta Islamske države u Iraku.

XS
SM
MD
LG