Linkovi

Iračke snage ušle u Mosul


Irački vojnici prolaze tenkovima kroz selo Bazvaja, oko 8 kilometara od centra Mosula, 31. oktobra 2016.
Irački vojnici prolaze tenkovima kroz selo Bazvaja, oko 8 kilometara od centra Mosula, 31. oktobra 2016.

Irački general Sami al-Aridi izjavio je da su specijalne jedinice u okviru ofanzive, čiji je cilj oslobađanje Mosula od pripadnika Islamske države, preuzele kontrolu nad zgradom državne televizije u tom gradu.

Iračke snage ušle su u Mosul prvi put od 2014, pošto je ofanziva prethodno bila fokusirana na oblasti oko drugog najvećeg iračkog grada. General major al-Aridi je rekao da je iračka vojska jutros ušla u predgrađe Mosula, Godžali, gde je naišla na snažan otpor ekstremista Islamske države.

Portparol udruženih oružanih snaga pukovnik Džon Dorijan rekao je novinarima da će, ukoliko nastave da pružaju otpor, ekstremisti Islamske države, poznate i kao Daeš - biti ubijeni.

"Ukoliko pripadnici Daeša nastave da se bore I pružaju otpor, biće ubijeni. Nema sumnje u to. Ukoliko odluče da beže, biće ili uhvaćeni ili ubijeni. Neće im biti dozvoljeno da pobegnu. Mnogo su zla naneli ljudima u Mosulu i iračke snage bezbednosti im neće dozvoliti da tu ostanu".

Irački zvaničnici kažu da su pripadnici Islamdske države kroz ceo Mosul postavili betonske barikade u pokušaju da zaustave napredovanje iračke vojske.

Napredovanje iračke vojske usledilo je posle teških vazdušnih napada na uporišta ekstremista u Godžaliju. Džihadisti su uzvraćali na napade protiv-tenkovskim raketama i ručnim bacačima.

Preokret u borbama za Mosul usledio je posle dvonedeljne ofanzive koalicije iračke vojske i kurdskih pešmerga snaga potpomognutih šiitskim paravojnim jedinicama i američkim vazdušnim napadima. Radi se o najvećoj vojnoj operaciji u zemlji od 2003. godine.

Juče je irački premijer Haider al-Abadi upozorio sve preostale borce Islamske države u Mosulu da je njegova vojska spremna da ih napadne sa svih strana.

XS
SM
MD
LG