Linkovi

Predstavljena nova verzija ajpeda


Novi 4G iPad
Novi 4G iPad

Posle meseci nagađanja šta će biti sledeći korak Epla posle smrti njegovog osnivača Stiva Džobsa, u sredu je najzad predstavljena nova verzija ajpeda. Nove performanse 4G iPad-a privukle su najveću pažnju ljubitelja video igara i brzog interneta, mada ostaje pitanje da li su one dovoljne da privuku nove korisnike.

Treća generacija tablet kompjutera ima istu veličinu ekrana kao i prethodna verzija, 9.7 inča odnosno oko 25 centimetara, ali su rezolucija i saturacija boja daleko bolji i to zahvaljujući “Retina” ekranu koji se koristi i za poslednju verziju Ajfona.

“Sve na ovom tabletu izgleda fantastično … pretraživanje interneta, čitanje mejlova i fotografije će izgledati zapanjujuće”.

Novine, međutim, ne prestaju tu. 4G iPad radi na A5X čipu od jednog gigaherca uz grafiku sa četiri jezgra što će omogućiti da video igre izgledaju realističnije i sa još više detalja. Iz kompanije Epl ističu da sočivo u kameri ima 5 megapiksela i da će moći da snima u HD tehnici. Novi tablet takođe dolazi sa podrškom za 4G LTE, trenutno najbržu mrežu dostupnu na AT&T i Verajzonu.

Na novom Ajpedu slika će biti boljeg kvaliteta nego na HD televizorima, a stručnjaci smatraju da činjenica da ima rezoluciju od 3.1 miliona piksela sve konkurentske tablet kompjutere čini bledom kopijom Eplove verzije.

“Kada saberete sve što su predstavili, dobijete to da je Epl ponovo u vođstvu I da će konkurenciji biti jako teško da ih stignu”, kaže analitičar Tim Badžarin.

Kako bi u potpunosti iskoristio nove performanse Ajpeda, Epl je takođe apgrejdovao nekoliko popularnih aplikacija, kao što su iPhoto, Garage Band i iWork. Kreatori video igara takođe su bili prisutni na prezentaciji u San Francisku kako bi predstavili nove igrice koje su napravljene za grafiku visoke rezolucije.

“Ono što su napravili sa novim softverom je za korisnike možda i korisnije od toga kako su apgrejdovali hardver”, navodi analitičar Sara Rotman Eps.

Stručnjaci međutim ističu da su tablet kompjuteri velike brzine prošle godine iznosili svega 1% od ukupne prodaje tableta, delom zbog visokih cena. Novi Ajped od 16 GB koštaće 499 dolara, a skuplja verzija će biti 829 dolara. Cene starije verzije, Ajpeda 2 će biti niže za 100 dolara. Oni takođe smatraju da će možda biti potrebno više od povećanja brzine mreže da se privuku novi korisnici. Pravi test će biti 16. Mart kada će novi Ajped moći da se kupi u prodavnicama.

XS
SM
MD
LG