Linkovi

Mid: Turska, nepouzdan član NATO-a?


Volter Rasel Mid, akademik i ekspert Instituta Hadson
Volter Rasel Mid, akademik i ekspert Instituta Hadson

Previranja u Turskoj koja traju već duže vreme, ne samo što prete stabilnosti Turske već bi mogli da ugroze postojanost NATO-a, tvrdi Volter Rasel Mid, akademik i eskpert Instituta Hadson u Vašingtonu.

On upozorava:

“Postoji još veća pretnja, a to je slabljenja unutrašnje kohezije koja čini NATO jedinstvenom i najsnažnijom odbrambenom alijansom u svetu. Prilikom osnivanja alijanse pre više od sedam decenija, njen glavni zadatak je bio održavanje evropske bezbednosti. S vremenom, NATO je dobio još jedan zadatak: promociju demokratskih vrednosti. Teško da predsednik Redžep Tajip Erdogan može da igra ikakvu ulogu na tom planu.”

Mid ne isključuje mogućnost da Turska postane manje pouzdan član NATO-a, što bi predstavljalo ozbiljan gubitak za bezbednost i stabilnost Evrope.

“Ne treba zaboraviti da je Turska jedna od vojno najsnažnijih članica NATO, odmah iza SAD. “Turska u ovom trenutku raskida svoje veze sa Zapadom. Možda će posle kratkotrajnog eksperimenta da se vrati na ideju kojom se rukovodila od 1947. da je za Tursku najbolje da bude snažno ugradjena u Zapad. Ali možda neće.”

Turska i njena uloga u NATO-u, nisu jedini bezbednosni izazovi za koje Evropa već duže vremena ne nalazi rešenje, A to je evropski džinovski sused na istoku – Rusija, nastavlja Mid.

“Dva glavna evropska projekta, NATO i Evropska unija, zauvek su prognali Rusiju iz svog članstva. Evropski zakoni, evropska politika, aktivnosti Gazproma na evropskom tlu biće regulisani adminstrativnim i zakonskim uredbama izdatim u Briselu. Najbolje što Rusija može da očekuje je uloga privilegovanog posmatrača. To je poruka koju je Rusija jasno primila.”

Evropa je isključila Rusiju pre nego što je shvatila da se i dogodilo, kaže Mid:

“Ako je to plan, trebalo bi mnogo više uložiti u bezbednost i više nije problem u Putinu, već u Rusiji. Iz toga takođe proističe da treba više ulagatu u Ukrajinu, nego što je Evropa spremna da učini. Bez toga, bilo bi dobro ponovo dobro razmisliti šta tačno obuhvata takozvani evropski prostor.”

Evropa pokušava da izbegne teške odluke, jer one pokreću duboka pitanja o prirodi sveukupnog evropskog procesa.

XS
SM
MD
LG