Linkovi

Fred Barton: Novi rat protiv policije


Fred Barton, ekspert za bezbednost i terorizam firme Stratfor

Lokalne policijske stanice ne mogu da se nose sa napadima na policijace kao što se desio u Baton Ružu u državi Luiziana, kaže Fred Barton ekspert za bezbednost firme Stratfor, koji dodaje da bi mogli da budu poljuljani temelji održavanja reda i mira u Americi.

Barton kaže da je ubistvo osam policajaca u roku od desetak dana znak da federalne službe moraju da uskoče u pomoć:

“Federalna agencija kao što je ATF, odnosno Biro za alkohol, duvan, oružje i eksplozive ne samo što je odlično opremljena kadrom i sredstvima, već je jedan od njenih glavnih zadataka fokusiranje na napade na policajce opasnim oružjem. ATF takođe ima najsavremeniju službu za praćenje specifičnih grupa, čak su veoma dobro povezani sa sličnim stranim agencijama. ATF treba što pre da počnu da rastura pojedine nasilne bande”.

Barton smatra da je u slučaju napada u Baton Ružu, došlo do obaveštajnog propusta. Vinovnik napada, bivši marinac Gavin Long je otvoreno na tviteru i Jutjubu reklamirao da je pobornik nasilja i obračunavanja sa policijom.

“To po mnogo čemu liči na situaciju kada je Timoti Mekvejn, veteran u iračkom ratu 1993, izvršio teroristički napad na federalnu zgradu u Oklahoma sitiju. Mekvejn je obišao grad Vejko u Teksasu posle tamošnjeg obračuna između FBI i jednog kulta i potom za odmazdu izvršio napad u Oklahoma Sitiju”.

Long je posetio Dalas dan posle ubistva petoro policajaca u tom gradu, da bi potom na Jutjubu emitovao svoje odobravanje.

“Na žalost mislim da će toga biti još. Mislim da se vraćamo u vreme velikog besa iz 1960-tih I 1970-ih. Tada su policajci takođe bili mete napada. Jedina razlika je u tome što za sada napadači ne koriste bombe, ali izgleda da se sasvim dobro snalaze sa teškim naoružanjem koje poseduju. Mislim da je u toku novi rat protiv policije”.

Uzajamno nepoverenje i smrtonosni napadi protiv policije nagnaće pripadnike reda i zakona da se zbog pojačane životne opasnosti povuku i to s punim pravom, zaključio je Barton.

XS
SM
MD
LG