Linkovi

Stjuart: Orlando nova normala u Americi?


Skot Stjuart, analitičar privatne agencije za strateške analize Stratfor
Skot Stjuart, analitičar privatne agencije za strateške analize Stratfor

Mogućnost da stvore užasan dugotrajan efekat sa relativno malo sredstava, biće i dalje atraktivno teroristima u urbanim sredinama, kaže Skot Stjuart, analitičar američke privatne agencija za strateške analize Stratfor.

Takve akcije postale su nova normala u Americi, kaže on.

“Svedoci smo takvih napada još od 2009. Imali smo Čatanugu, Njujork, Litl Rok, Fort Hud, San Bernardino, sada Orlando, nabraja Stjuart. Po njemu, sve to postaje normalno kao opasnost:

"Takvi napadi na meke ciljeve će verovatno da traju prilično dugo, jer terorizam u urbanim sredinama ne iziskuje ni mnogo sredstava, niti složenu obuku. Današnji teroristi predstavljaju najizrazitiju formu džihadista radikalizovanih na daljinu, koji se razmnožavaju zahvaljujući ubrzanoj ekspanziji pametnih telefona, pristupačnosti interneta, širenju mreža i platformi, kao što su JuTjub i Google Earth”.

Eksperti kao što je Stjuart novu generaciju džihadista nazivaju “učesnicima otpora bez vođe,” jer se regrutovani terorista nikada ne sreće sa onima koji ga regrutuju”.

Istovremeno, terorističke grupe preuzimaju odgovornost za napade koje nisu ni sprovodili, niti aktivno planirali.

Masakr u Orlanud pokazuje koliko je teško potencijalnom džihadisti ući u trag, dodaje Stjuart. On tvrdi da nije slučajno što Federalni istražni biro, FBI nije uspeo da drži napadača Omara Matina na oku, iako su protiv njega otvorene dve istrage. 2013. I 2014.

FBI otvara istragu pošto dobije prijavu o datoj osobi, a zatim do određenog roka mora da utvrdi da li je u pitanju kriminalna aktivnost. Ukoliko krivični prestup nije ustanovljen, slučaj mora da se zatvori, objašnjava Stjuart.

"Tako je izgleda bilo sa Matinom. FBI u istrazi 2013, kao i u istrazi ponovo pokrenutoj 2014. nije ustanovio vezu između Omara Matina i neke od terorističkih organizacija”, kaže on.

I mada ukupan budžet 18 američkih obaveštajnih službi iznosi 80 milijardi dolara godišnje, Stjuart navodi da su sredstva za borbu protiv terorizma na domaćem terenu i dalje veoma ograničena.

On navodi da “ovo novo polje terorizma je toliko široko da ne postoji dovoljno kapaciteta za praćenja svakoga 24 sata na dan. FBI ima oko 11.000 agenata u zemlji, s tim brojem nemoguće je pratiti neprekidno svaku sumnjivu osobu."

Antiteroristička kampanja SAD donedavno je bila usmerena protiv najvišeg vođstva al Kaide i Islamske države. Napor je bio uspešan, jer u periodu posle terorističkog napada 11. septembra 2001, na američkom tlu nije došlo ni do kakvih spektakularnih akcija. Međutim, Stjuart ističe da je to bio i glavni razlog novog oblika terorizma - regrutovanje domaćih terorista.

Američke obaveštajne agencije sada se pojačano zalažu da posao sprečavanja terorizma kod kuće, podele sa građanima. One pozivaju građane da prijave sve što vide sumnjivo.

“U ovom vremenu domaćih džihadista, ljudi bi trebalo da brane sopstveni teren, bilo da je to vlasnik prodavnice oružja ili građanin koji je zapazio nešto sumnjivo," kaže naš sagovornik, koji dodaje:

"Zna se, na primer, da su kolege na poslu primetile da je Omar u poslednje vreme ispoljavao mržnju prema LBTG zajednici, i da su počeli da ga gledaju kao na opasnu osobu”.

Prava debata o tome kako izaći na kraj sa domaćim teroristima tek je započela, zaključio je Stjuart.

XS
SM
MD
LG