Linkovi

Fred Barton: Napad u Parizu - savršen transnacionalni zločin


Fred Barton, potpredsednik Stratfora za obaveštajni rad i autor brojnih best-selera na temu terorizma i bezbednosti.
Fred Barton, potpredsednik Stratfora za obaveštajni rad i autor brojnih best-selera na temu terorizma i bezbednosti.

Ekstremisti više ne moraju da se infiltriraju u evropske gradove da bi podmetali bombe ili obarali zgrade pomoću otetih aviona. Umesto toga regruti se mogu naći u samim zapadnim društvima, kaže Fred Barton, ekspert Stratfora.

Barton ističe da teroristički napadi kao najnoviji u Parizu neće biti i poslednji, pre svega zbog lakoće sa kojom se terorističke akcije danas mogu sprovesti.

“Takve operacije nije teško izvesti. Prvo, nisu skupe, kao što je to bio slučaj sa terorističkim napadima 9. septembra, 2001. Dovoljno je nabaviti lako oružje i naći nekoga ko zna da sastavlja bombe. To u kombinaciji sa osobama spremnim da ginu i ubijaju, i operacija je gotova. Ovog puta uvedena je i novina kontra-špijuniranja. Teroristi su imali aparate za detektovanje policajaca.”

Sprečiti takav napad nije nimalo lak zadatak za obaveštajne službe generalno, nastavlja naš sagovornik.

“Podsetimo se da je operacija prvobitno smišljena u Siriji, taktika njenog sprovođenja je zacrtana u Belgiji, a sam čin napada dogodio se u Francuskoj," kaže Barton i nastavlja:

"To je definicija savršenog transnacionalnog zločinu – i sada zamislite kakve sve podatke strane obaveštajne službe moraju da otkriju da bi zločin mogao da bude sprečen.”

Međutim, već je u toku ogroman obaveštajni napor kako bi se Francuskoj pomoglo da otkrije teroristička gnezda i pohvata sve saučesnike, ne samo u Parizu, kaže Barton.

“Ovakvi događaji uvek dovode do izuzetno velikog angažovanja obaveštajnih službi, koje funkcionišu u senci. Infromacije stižu od britanskih službi MI5, MI6, ruskog FSB-a, američkog FBI-a, CIA-e, Kanađana, Australijanaca i svih mogućih evropskih službi, kao i službi sa Bliskog Istoka, Izraela, Jordana, Egipta, kao i Turske," navodi Barton.

On kaže da će u sledeća tri meseca već moći da se utvrde glavni obrisi operacije u Parizu.

“Na osnovu sopstvenog iskustva, rekao bih da će kroz 90 dana dobiti tačnu predstavu o tome kako je ova operacija izvedena, kao i o veličini mreže, koja je imala udela u terorističkim napadima.

Francuska će na kraju iz ovog užasnog događaja izaći u mnogo boljoj formi nego što je danas. Naučiće nove lekcije za borbu protiv globalnog terorizma čiji kraj, nažalost nije na vidiku, zaključio je ekspert Stratfora, Fred Barton.

XS
SM
MD
LG