Linkovi

Benitez: "Ruski manevri pretnja NATO-u"


Džordž Benitez, Direktor NATOSource, Atlantski savet, Vašington
Džordž Benitez, Direktor NATOSource, Atlantski savet, Vašington

Najnoviji ruski vojni manevri gurnuli su odnose između Istoka i Zapada na najniži nivo od kraja Hladnog rata do danas

Rusija svojim sve češćim nenajavljenim manevrima želi da pokaže snagu svojih obnovljenih snaga odbrane, ali i uputi poruku Zapadu da je spremna za okršaj, tvrdi Džordž Benitez ekspert za NATO u vašingtonskom Atlantskom savetu.

“Ova vrsta masovnih manevara veoma je opasna. Postaju sve češći i sve masovniji. NATO, za razliku od Rusije prvo mesecima unapred objavljuje planirane manevre u kojima retko kada učestvuje više od nekoliko hiljada vojnika, a ponekad čak samo nekoliko stotina vojnika. Putin je u poslednjim manevrima naredio mobilizaciju ukupno 80.000 vojnika, dok je u manevrima prošlog septembra, zvanim “Istok 2014.” učestvovalo 100.000 ruskih vojnika.”

To su bili su najveći manevri od pada Sovjetskog Saveza do danas, dodaje Benitez. U tim, petodnevnim, manevrima pored 100 hiljada vojnika, učestvovalo je 1.500 tenkova, 120 aviona, uz upotrebu 5.000 komada oružja i specijalne opreme i oko 70 brodova. Manevri prošlog meseca bili su prilika za Rusiju da zapadnoj alijansi uputi nekoliko poruka, tvrdi Benitez:

“Putin isprobava NATO ne samo vojno, već i politički. On pokušava da demonstrira da je Rusija mnogo agilnija od NATO-a, da je geografski mnogo bliža članicama NATO-a nego SAD; da može mnogo brže od NATO-a da donosi odluke i da poseduje dovoljno snage da se ozbiljno usprotivi zapadnom odbrambenom savezu. NATO, pri tom ostaje pri dosadašnjem uobičajenom načinu planiranja i najavljivanja manevara mesecima unapred, kako ne bi upućivao nejasne poruke Moskvi. Rusija radi upravo obrnuto, ne samo što pokreće ogromne manevre nego to čini bez najave, u roku od 24 sata.”

Ruski manevri od nedavno uključuju ne samo stacioniranje balističkih raketa, već i korišćenje ofanzivnih bombardera, što sve predstavlja provokaciju, ako ne i demonstraciju spremnosti na akcije predupređivanja uperene protiv NATO-a i Istočne Evrope, kaže Benitez.

On smatra da je vreme da Zapad uputi Moskvi direktno upozorenje:

“Moramo jasno da predočimo Rusiji da bi svaka akcija uperena protiv baltičkih saveznika vodila ozbiljnom ratu sa Zapadom. Moskvu takođe treba podsetiti, a Putinu lično predočiti, da bi svaka vojna akcija protiv neke članice NATO-a, ovog puta protiv baltičkih saveznika, bila dočekana zajedničkom protivakcijom celopkupne Alijanse.”

Po rečima našeg sagovornika, tačno je da Sjedinjene Države ne žele nikakvu konfrontaciju koja bi dovela do nuklearnog obračuna sa Rusijom, ali i na Rusiji leži odgovornost “da se uzdrži od svake provokacije koja bi mogla da dovede do nuklearne konfrontacije” između Istoka i Zapada

XS
SM
MD
LG