Linkovi

Stavridis:"NATO nije osvajački savez"


Admiral Džejms Stavridis, bivši komandant NATO snaga u Evropi.
Admiral Džejms Stavridis, bivši komandant NATO snaga u Evropi.

"Neosnovane su optužbe Kremlja da proširenje NATO-a vodi ka opkoljavanju Rusije", tvrdi admiral Džejms Stavridis, bivši komandant NATO snaga u Evropi.

U eksluzivnom razgovoru za Glas Amerike, admiral Stavridis pored ostalog je istakao da ulogu koju NATO ima od svog osnivanja nije osvajanje tuđe teritorije već garantovanje bezbednosti članicama Severnoatlantskog saveza.

"U sadašnjim okolnostima najvažnije je učvrstiti bezbednost članica Severnoatlantskog saveza koje su nadomak Rusije, jer se pred njihovim očima odvija ruska intervencija u Ukrajini i sasvim je razumljivo što su uznemirene. U te zemlje ubrajam, Poljsku, baltičke države, Rumuniju, kao i Nemačku. Pored toga moramo da nađemo način kojim bi nagnali Rusiju da odustane od namere da silom menja evropske granice. To, naravno ne znači, raspoređivanje vojnika, ali svakako podrazumeva, pružanje vojne podrške Ukrajini - od oružja, obaveštajnih podataka do informacija i generalne podrške. Smatram da podizanje cene koju Rusija plaća u Ukrajini može da obeshrabri Moskvu da preduzima druge poteze usmerene protiv članica NATO-a.”

“Mi smo u jeku invazije Ukrajine od strane Rusije, koja je izvršila i aneksiju Krima, kojom su očigledno prekršene osnovne norme međunarodnog prava. Rusija takođe podstiče pobunu u istočnoj Ukrajini. Nažalost, izgleda da će sledeći potez Moskve biti pokušaj zauzimanja Marijupolja, kako bi se stvorio kopneni koridor do Krima. Geografski gledano to je sledeći logičan potez kako bi se anektirani Krim povezao sa vazalnom državicom u Donbasu.“

Stavridis kaže da su neosnovane optužbe Kremlja da proširenje NATO-a vodi ka opkoljavanju Rusije:

“Mislim da je takva tvrdnja potpuno netačna. Sve zemlje koje su postale članice NATO-a po završetku Hladnog rata su to učinile potpuno samostalno. Nijedan tenk alijanse nije prešao granicu Estonije da bi je prinudio da postane članica saveza. Nijedan borbeni avion nije preleteo iznad Poljske, da bi privoleo Poljake da se pridruže NATO-u. Sve te zemlje su molile da postanu članice, posle decenija koje su provele pod dominacijom Sovjetskog Saveza. Prava istina nije da NATO želi da se širi kako bi opkolio Rusiju. Prava istina je da je NATO primio u članstvo zemlje koje su bile pod kontrolom Moskve. Ruski tenkovi su bili ti koji su ušli u Mađarsku 1956. i Čehoslovačku 1968. To su bila sredstva putem kojih su članice Varšavskog pakta bile primoravane da ostanu u njemu. NATO nije narušio granice tih zemalja ni jednim jedinim tenkom.”

Na pitanje da li Rusija testira član 5. Severnoatlantskog ugovora Stavridis je odogovorio:

“Mislim da Rusija ne testira taj član, u kojem se kaže da je napad na jednu članicu - napad na sve članice. Međutim, mislim da je u redu zaključiti da Rusija čestim kršenjem vazdušnog prostora NATO-a time šalje poruku da je bolje za te zemlje da ne pomažu Ukrajini.”

XS
SM
MD
LG