Linkovi

Kina šalje pomoć Srbiji za borbu protiv koronavirusa


Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić tokom sastanka sa ambasadorkom Narodne Republike Kine Čen Bo, u Beogradu, Srbija, 17. marta 2020. (Foto: Fejsbuk stranica predsednika Srbije)
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić tokom sastanka sa ambasadorkom Narodne Republike Kine Čen Bo, u Beogradu, Srbija, 17. marta 2020. (Foto: Fejsbuk stranica predsednika Srbije)

Kineski stručnjaci trebalo bi da do kraja nedelje stignu u Srbiju, kako bi pomogli u borbi protiv epidemije koronavirusa, izjavila je ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo tokom razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Čen Bo je izjavila da kineska strana "obraća veliku pažnju na potrebe srpske strane" u borbi protiv virusa i da su odlučili da daju donaciju i pošalju stručnjake u Srbiju.

Vučić je rekao da su "naše oči sada uprte" u Kinu, da je Srbiji potrebna pomoć te zemlje i zamolio da budu poslate zaštitne maske, rukavice, respiratori i stručnjaci koji bi "nam pomogli da izađemo iz ove teške krize".

"Mi još nismo u situaciji u kakvoj su neke druge zemlje, ali ja znam da uskoro to sledi i kod nas. Da bismo izbegli taj najgori scenario, nama je potrebna vaša pomoć i vaša podrška. I zato vas molim da sve što možete, nije nam problem novac, da nam pošaljete od maski, rukavica", rekao je Vučić dodajući da je Srbiji potrebno na "desetine miliona maski, rukavica, respiratora, bukvalno sve, a ponajviše nam treba vašeg znanja i ljudi koji bi želeli da dođu u Beograd i Srbiju da nam pomognu kako da iz ove teške krize izađemo, a da nemamo hiljade i desetine hiljada mrtvih".

Čen Bo je rekla da su građani Kine "veoma pozitivno" reagovali na Vučićev poziv, na konferenciji za novinare, kineskom predsedniku Si Đinpingu da pomogne Srbiji i da je taj snimak videlo više od 300 miliona ljudi.

Čen je navela da je Kina, od početka borbe sa korona virusom, dobila podršku srpske strane i da njihovi građani kažu da takva podrška mora da se vrati.

XS
SM
MD
LG