Linkovi

Polt: U budućoj Evropi granica Srbije i Kosova postaje nebitna


Polt: Prekinite da sami sebi nanosite bol
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00

Polt: Prekinite da sami sebi nanosite bol

Nekadašnji ambasador u Srbiji i Crnoj Gori Majkl Polt izjavio je za Glas Amerike da su sreća i mir za ljude u Beogradu i Prištini u budućnosti, važniji od onoga što je bilo u prošlosti.

Polt je bio ambasador za Srbiju i Crnu Goru od 2004 do 2006, a posle osamostaljena Crne Gore ostaje u Srbiji do 2007. Kao ambasador se zalagao za nadziranu nezavisnost Kosova, a kada je napuštao funkciju izrazio je žaljenje što kosovski problem nije bio rešen.

Sada je direktor Instituta Mekejn, a za Glas Amerike je govorio o tome kako iz ove perspektive gleda na situaciju u kojoj još nema rešenja za Kosovo, niti izgleda da će se dijalog nastaviti.

"Mislim da i Srbija i Kosovo moraju da odluče kakvu budućnost žele da imaju, ne da vode rasprave o tome šta se desilo u prošlosti, ili da se međusobno optužuju, već kako bi hteli da osmisle budućnost za sebe i to i na Kosovu i u Srbiji. U budućoj Evropi, koja je ujedinjena, slobodna i predstavlja jedno mirno društvo, u takvoj Evropi, granica između Srbije i Kosova bukvalno postaje nebitna. A budućnost, prosperitet, sreća i mir za ljude u oba dela mnogo su važniji od prepiranja i sporenja šta se desilo pre 100 godina".

Glas Amerike: Ova administracija poklanja veliku pažnnju rešavanju problema Kosova. Da li verujete da lideri u Prištini i Beogradu koriste tu pažnju

"Verovatno da ne, ne pratim toliko kao što sam pratio kada sam bio u Beogradu, ali siguran sam da ne koriste... Ovo nije uvreda, ja volim sve svoje prijatelje i ljude koje sam upoznao u Srbiji i imam isto odlične odnose sa ljudima na Kosovu. Vaša sklonost i na Kosovu i u Srbiji da sebi samima nanosite bol je jako velika. I savetovao bih vam kao prijatelj, kao neko ko vas ceni i divi vam se, stvarno prekinite sa tim!"

XS
SM
MD
LG