Linkovi

Bramerc: Hapšenje Mladića i dalje prioritet


Bramerc: Hapšenje Mladića i dalje prioritet
Bramerc: Hapšenje Mladića i dalje prioritet

Nemogućnost srpskih vlasti da uhapse dva preostala begunca – Ratka Mladića i Gorana Hadžića, jedno je od pitanja koje nas najviše brine, rekao je glavni tužilac Haškog tribunala, Serž Bramerc podnoseći izveštaj Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija u ponedeljak. Bramerc je u intervjuu za bosanski servis Glasa Amerike istakao da je saradnja sa Srbijom dobra, ali da mora biti aktivnija i rigoroznija u pogledu hapšenja preostalih haških optuženika.

Glavni tužilac Haškog tribunala podneo je Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija pojedinačne izveštaje o saradnji sa Tribunalom i dao preporuke kako da se ta saradnja poboljša u cilju bržeg završetka suđenja uhapšenih za ratne zločine, kao i hapšenje preostalih osumnjičenih.

Na pitanje da li u Srbiji nedostaje političke volje da izvrši ova hapšenja, ili je možda problem u mogućnostima agencija za sprovodjenje zakona, Bramerc je podsetio na njegove predloge za rešavanje situacije.

"Teško mi je da kažem da li je u pitanju nedostatak političke volje. Mi gledamo šta se dešava, a šta se ne dešava na terenu i naš zaključak je da može i mora da se učini više kako bi se postigli rezultati. Potrebno je implementirati jednu sveobuhvatnu strategiju koja se neće odnositi samo na operativne akcije nego i na druge oblike potrage. Ja sam još pre 6 meseci predložio da se krivično gone jataci begunaca i tu prvenstveno mislim na one koji su Mladiću pomagali 2006. godine, za koje se tačno zna ko su. Verujemo da bismo hvatanjem, suđenjem, presudom i kaznom za one koji su pomagali beguncima u prošlosti, poslali snažnu poruku onima koji Mladiću pomažu danas.“

Sa raznih strana se čuje da je za izručenje Mladića i Hadžića potreban jači politički pritisak međunarodne zajednice u vidu uslovljavanja ulaska Srbije u Evropsku uniju i, eventualno, NATO ovim hapšenjima.

“Činjenica je i istorijska realnost da su pritisak i podstrek medjunarodne zajednice bili ključni faktori kooperacije i hapšenja. U to nema sumnje, to je slučaj već duži niz godina. Što se tiče Sjedinjenih Država, povezivanje finansijske pomoći sa hapšenjem begunaca je npr. dalo pozitivne rezultate. Poslednjih godina to je bio slučaj uslovljavanja Evropske unije i povezivanje potpune saradnje sa priključivanjem Uniji. Ako nam je jasno da je to bila uspešna strategija u prošlosti, onda je meni kristalno jasno da bi ona bila uspešna i sada i u budućnosti. Mi koristimo svaku priliku da zatražimo od Evropske unije i evropskih zemalja, Sjedinjenih Država i drugih zemalja da održe te mere jer su one vrlo važne za osiguravanje saradnje Srbije sa Haškim tribunalom.“

Na pitanje da li to znači da će to biti njegove zvanične preporuke na sastanku sa Evropskom unijom, Bramerc je odgovorio:

"To su oduvek bile moje preporuke. Kao što znate takav je slučaj bio u Evropskoj uniji u oktobru kada sam rekao da je uslovljavanje vrlo bitna stavka svakog koraka proširenja EU. Tada je bilo rečeno da će izveštaji moje organizacije po tom pitanju biti ozbiljni razmotreni, kao i da bi hapšenje Mladića i Hadžića bili najbolji dokazi saradnje. Evropska unija je obećala da će to uraditi i mi se vrlo ozbiljno oslanjamo na njihovu podršku.“

XS
SM
MD
LG