Linkovi

Miletić: Naći kompromis za sever


A girl (C) looks out from a makeshift tent during rainy weather as she sleeps with her family after Saturday's earthquake, in Lingguan town in Baoxing county, Sichuan province, China.
A girl (C) looks out from a makeshift tent during rainy weather as she sleeps with her family after Saturday's earthquake, in Lingguan town in Baoxing county, Sichuan province, China.

Potrebno je što pre pronaći kompromis u pogledu severa Kosova jer trenutna situacija ne odgovara nikome, ocenjuje potpredsednik Skupštine Kosova

Potpredsednik Skupštine Kosova iz redova Samostalne liberalne stranke, Petar Miletić, nalazi se u poseti Vašingtonu u okviru projekta razmene iskustava izmedju 16 evropskih i svetskih parlamenata, a tu će razgovarati sa predstavnicima Stejt departmenta i nekoliko vladinih i nevladinih organizacija. U razgovoru za naš program, on ukazuje da je došlo do zastoja u dijalogu Beograda i Prištine.

Miletić: "Jedan od razloga za zastoj je što nemamo vladu u Beogradu i ne znamo ko će biti pregovarač ispred beogradske vlade, s druge strane imamo puno dogovorenih, a neimplementiranih dogovora između Beograda i Prištine, tako da je očigledno dijalog u krizi."

Glas Amerike: Šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović je rekao da će taj dijalog biti podignut na viši nivo, postoji inicijativa da se podigne na nivo predsednika i premijera. Da li mislite da je to potrebno i da bi bilo korisno?

Miletić: U zavisnosti od teme o kojoj se razgovara. Ako su buduće teme što je bilo najavljivano struja, telekomunikacija, ne vidim razloga da se predsednici i premijeri uključuju u razgovor. Ako bi teme bile ozbiljnije i političke, a ne tehničke, koliko god i ove tehničke do sada bile i političke, mislim da bi možda i moglo da dođe to toga da se uključe više instance. Očigledno je da kada je reč o severu Kosova, tu će morati da se uključe viši politički službenici, to neće moći da rešavaju Edita Tahiri i Borko Stefanović.

Glas Amerike: Kosovski premijer Hašim Tači najavio je plan za integraciju severa Kosova, EU insistira na ukidanju paralalenih institucija, međutim s ozbirom na stanje na terenu i političku klimu u Beogradu, koliko je to realno?

Miletić: Za sada ne verujem da je to moguće, ne zato što dolazi iz Prištine, već zato što vlada u Beogradu još nije formirana, očigledno postoji politički vakuum, koji što pre treba da bude zatvoren, da se formira vlada i da znamo šta će biti politika te vlade prema Kosovu i severu Kosova, institucijama Republike Srbije na Kosovu. Mislim da je trenutno to problem koji mora prvi da bude rešen i verujem da će brzo i biti rešen, posle toga se mora dijalogom naći neki kompromis, jer očigledno je da ovakvo stanje na severu ne odgovara apsolutno nikome, niti Prištini, niti Srbima na severu, imamo svakodnevne incidente na severu, i među Srbima i između Srba i međunarodnih misija, pre svega KFOR-a. To je situacija koja ne odgovara nikome, zato mislim da je što pre potrebno da se pronadje kompromis.

Glas Amerike: Ovih dana se pominje otvaranje kancelarije Beograda u Prištini i obrnuto, kao nešto što je traženo u Briselu. Međutim postoje protivrečne informacije o tome, da li vi imate neke informacije?

Miletić: Dali ste odgovor umesto mene, čujem oprečne informacije što se tiče otvaranja tih kancelarija. Za sada ne vidim razlog za tako nešto, da li će se desiti u budućnosti to zavisi od odnosa između Srbije i Kosova, odnosno pre rekao bih dve političke elite u Beogradu i Prištini.
Glas Amerike: Da li su se stekli uslovi za ukidanje nadgledane nezavisnosti Kosova?

Miletić: Taj proces je krenuo, 22 zakona se menjaju i biće najverovatnije stavljeni u jedan zakon koji će se zvati zakon o završetku nadgledane nezavisnosti. Međunarodno prisustvo na Kosovu je i dalje neophodno, to je više nego očigledno i to vidimo u praksi svakog dana, ne znam koliko ovakav vid prisustva međunarodne zajednice kao što je do sada bila Međunarodna civilna kancelarija – više potrebna, ali svakako da prisustvo Euleksa, svih tih država koje su danas na Kosovu apsolutno neophodno i dalje, jer očigledno imamo puno nerešenih problema, puno problema koji tište, a ja prevashodno brinem za srpsku zajednicu.

Glas Amerike: Koliko ste zadovoljni institucionalnim mehanizmima za zaštitu prava manjina?

Miletić: Institucionalni mehanizmi i zakonske regulative nisu tako loše, naprotiv rekao bih da su dobre, ali kada je reč o implementaciji tih zakona na terenu, tu ja vidim najveći problem. Praktičan primer je zakon o jezicima, imamo vrlo dobar, rekao bih proevropski zakon, međutim kada dođe do impelmentacije na terenu - na svakom koraku Kosova možete videti da se taj zakon ne poštuje. U članu 5 ustava stoji da su srpski i albanski službeni jezici na Kosovu medjutim, to u svakodnevnom kontaktu bilo sa institucijama bilo na ulici, bilo gde drugo vidi se da se to ne poštuje.

Glas Amerike: Kako onda to rešavati?

Miletić: Svakako uz pomoć međunarodne zajednice pre svega, i u kontaktu sa vladom, kosovskim Albancima, političkom elitom kosovskih Albanaca, u dijalogu i dalje insistirati na tome da su Srbi deo kosovskog društva, da su oni tu, da imaju svoja prava.

Glas Amerike: Koliko ste zabrinuti za bezbednost trenutno na Kosovu, posebno na severu?

Miletić: Rekao bih da je situacija južno od Ibra bolja nego pre tri, četiri ili pet godina, danas se krećemo slobodnije, što ne znači da je to rešena stvar i potpuno bezbedno, ima još prostora za napredak. Što se tiče severa, više nego očigledno je da imamo bezbednosni rizik u smislu funkcionisanja ljudi, jer tamo gde se svakodnevno zapali kiosk, napadne KFOR ili obrnuto, gde imamo svakodnevne incidente i čuju se sirene svakodnevno, prosto mislim da je to bezbednosna bomba, koja može da eksplodira, nadam se da neće.

Glas Amerike: Kako gledate na postavljanje šefice Adminstrativne kancelarije Severna Mitrovica? Samo to imenovanje u Beogradu je opisano kao provokacija.

Miletić: Ko god bio na čelu administrativne kancelarije severne Mitrovice neće mu biti lako da obavlja taj posao. Bez podrške makar dela lokalne zajednice biće vrlo tesko uspostaviti kancelariju, a posebno napraviti očekivane rezultate. Imamo iskustvo opštinskog pripremnog tima koji nije uspeo za tri godine da zaživi i nikada nije uspeo da obavi zadatak koji mi je postavljen, to negativno iskustvo treba iskoristiti i ne praviti dva puta istu grešku.
XS
SM
MD
LG