Linkovi

Snažan zemljotres pogodio Indoneziju


Epicentar zemljotresa u Indoneziji bio je nadomak ostrva Sumatra
Epicentar zemljotresa u Indoneziji bio je nadomak ostrva Sumatra

Snažan i relativno plitak zemljotres, jačine 7,8 stepeni pogodio je delove indonežanskog ostrva Sumatra, posle čega je odmah izdato upozorenje na cunami, koje je kasnije ukinuto. Za sada nema izveštaja o značajnoj šteti ili žrtvama.

Međutim, novinska agencija Rojtres citirala je neimenovanog zvaničnika nacionalne Agencije za potragu i spasavanje koji je rekao da ima mrtvih. Prema izveštajima iz grada Padang i drugih područja koje je potresao zemjotres, uspaničeni stanovnici pobegli su iz svojih domova, ali se situacija smirila tokom noći.

U zemljotresu koji je pogodio Padang pre šest godina poginule su stotine ljudi. Mnoga područja koje je potresao današnji zemljotres razorena su u cunamiju u decembru 2004. godine, u kojem je poginulo gotovo četvrt miliona ljudi u više zemalja. Katastrofu je pokrenuo mnogo snažniji zemljotres, jačine 9,1 stepen.

Seizmolozi u američkoj Geološkoj službi prvobitno su saopštili da je zemljotres bio jačine 8,3 stepena, u pojasu od 10 kilometara ispod površine – što je dovoljno plitko da izazove značajno pokretanje morskog dna. Posle daljeg proučavanja dostupnih podataka, jačina potresa snižena je na 7,8 stepeni, a dubina podešena na 24 kilometra.

XS
SM
MD
LG