Linkovi

Izvinjenje Indonezije susedima


Požar u indonežanskoj pokrajini Riau na ostrvu Sumatra
Požar u indonežanskoj pokrajini Riau na ostrvu Sumatra
Predsednik Judhojono je kasno sinoć rekao da njegova vlada čini sve sto može da obustavi vatrenu stihiju na indonežanskom ostrvu Sumatra. Džakarta je već poslala avione i helikoptere da gase šumske požare koje su započeli poljoprivrednici u močvarnim šumama i na plantažama da bi raskrčili zemljište.

Oblak dima je podstakao rat rečima izmedju Singapura i Indonezije, jer su funkcioneri apelovali na Džakartu da preduzme „odlučnu akciju“ protiv kompanija koje su, kako se podozreva, odgovorne za požar.

Predsednik Judhojono je rekao da je dao instrukcije ministrima da sprovedu istragu o požarima i istakao da će zakon biti primenjen oštro i pravedno bez obzira da li su te kompanije domaće ili inostrane.

Dim je doveo do višednevne ekološke krize u Singapuru, gde je kvalitet vazduha konačno poboljšan nakkon što je pao na nivo koji se smatra opasnim za bolesne i starije.

Oblak se sada kreće severno iznad Malezije, gde je danas doveo do zatvaranja škola u Kuala Lumpuru i naveo mnoge da stave maske na lice ili ostanu u zatvorenom prostoru.
U nedelju je Malezija proglasila vanredno stanje u dva dela južne države Džohor pošto je nivo zagadjenja bio najviši u poslednjih 16 godina.
XS
SM
MD
LG