Linkovi

Indija: Silovateljima preti smrtna kazna


Indijci odaju poštu žrtvi brutalnog silovanja u Nju Delhiju
Indijci odaju poštu žrtvi brutalnog silovanja u Nju Delhiju

Indijske vlasti optužile su za ubistvo šestoricu muškaraca koji su ranije ovog meseca silovali i pretukli 23-ogodišnju studentkinju u jednom autobusu u Nju Delhiju

Policija je saopštila da optuženima, ukoliko budu proglašeni krivim, prijeti smrtna kazna. Mlada žena preminula je rano jutros od povreda unutrašnjih organa, u bolnici u Singapuru. Prethodno je u indijskoj prijestonici podvrgnuta brojnim operacijama.

Vijest o njenoj smrti podstakla je hiljade ljudi da organizuju mirne proteste u Nju Delhiju, upkos oštrim mjerama bezbjednosti. Demonstranti su tražili pravdu za žrtvu i bezbjednost za žene. Od brutalnog napada, 16. decembra, prijestonicu potresaju masovne demonstracije.

Protesti su danas održani i u Mumbaju i Bangaloru. Indijski premijer Manmohan Sing rekao je da je duboko ožalošćen zbog smrti studentkinje, naglašavajući da su razumljive emocije koje je izazvao ovaj slučaj.

Napadači su više puta silovali žrtvu i nju i njenog prijatelja prebili čeličnim šipkama, dok su satima vozili autobus gradskim ulicama. Na kraju su ih svukli i ostavili ih na putu.

Indijska vlada našla se na udaru kritka zato je sporo reagovala na nezadovoljstvo nakon incidenta, u zemlji gdje raste broj napada na žene, dok je silovanje među krivičnim djelima sa najvećom stopom rasta.
XS
SM
MD
LG