Linkovi

Napadi u Mumbaju imali „državnu podršku“.


Mumbai, Indija
Mumbai, Indija

Osumnjičeni za napade u Mumbaju: "Akcija imala državnu podršku“.

Indijski zvaničnici kažu da je čovek koji je uhapšen prošle nedelje pod sumnjom da je učestvovao u planiranju napada 2008. u Mumbaju, potvrdio da je smrtonosna akcija imala „državnu podršku“.

Iako nije imenovao nijednu zemlju, indijski ministar unutrašnjih poslova je danas rekao novinarima da saslušanje Sajeda Zbijudina, rođenog u Indiji i poznatog i pod imenom Abu Hamza, negira tvrdnju da su iza napada bili samo pojedinci. Indija je više puta optuživala Pakistan da je na neki način stajao iza napada u Mumbaju u kojima je poginulo 166 ljudi, a cela finansijska prestonica zemlje bila paralizovana.

Pakistanski savetnik za unutrašnju bezbednost Rehman Malik je danas odbacio bilo kakvu pakistansku vezu sa napadima kao indijsku „propagandu“ i zatražio od Nju Delhija da podeli informacije o Hamzi, da bi i Islamabad mogao da preduzme akciju. Indijske vlasti su uhapsile Hamzu 21. juna, prilikom dolaska u Indiju sa Bliskog istoka.

Hamza je navodno član Laškar-i-taibe, ekstremističke organizacije sa sedištem u Pakistanu, koja se okrivljuje za napade u Mumbaju. Zvaničnici kažu da je on u vreme napada bio u Pakistanu i da je davao telefonska uputstva desetorici napadača koji su novembra 2008. napali luksuzne hotele, jevrejski centar i železničku stanicu u Mumbaju.
XS
SM
MD
LG