Linkovi

Napad na indijske snage u Kašmiru


Pripadnici indijskih paravojnih snaga pomažu povređenom kolegi
Pripadnici indijskih paravojnih snaga pomažu povređenom kolegi

Odogovornost za napad na paravojne snage u indijskom delu Kašmira preuzela je propakistanska ekstremistička organizacija Hizbul Mudžahedin

Policija u indijskom delu Kašmira je saopštila da je u današnjem napadu dvojice ekstremista na logor paravojnih snaga, neuobičajenom na području prestonice Srinagara, poginulo pet vojnika, a ranjeno sedam.

Vlasti kažu da su dva napadača poginula. Prema zvaničnom izveštaju, oni su došli u logor sa oružjem i granatama sakrivenim u sportskim torbama, zajedno sa grupom lokalnih dečaka - igrača kriketa. Nijedan od okolnih dečaka srećom nije ranjen.

Lokalni mediji izveštavaju da je odogovornost prihvatila propakistanska ekstremistička organizacija Hizbul Mudžahedin. Indijski zvaničnici takođe kažu da su uvereni da su napadači iz Pakistana – što je Islamabad energično odbacio.

Organizovani eskstremistički napadi u Srinagaru su proteklih godina bili retki. Međutim, situacija u regionu pod indijskom kontrolom je zategnuta posle prošlomesečnog izvršenja smrtne kazne nad Afzalom Guruom, kašmirskim separatistom osuđenim zbog učešća u napadu na indijski parlament 2001.
XS
SM
MD
LG