Linkovi

Al Kaida i u Indiji


Vođa al Kaide, Ajman al-Zavahiri o formiranju nove ćelije te terorstičke organizacije u Indiji, 4. septembar 2014.

Vodja al Kaide, Ajman al-Zavahiri saopštio je da je islamistička ektremistička grupa formirala svoj ogranak na indijskom subkontinentu.

U video snimku koji je objavljen danas, vodja al Kaide Ajman al-Zavahiri izjavio je da se al Kaida više od dve godine pripremala za uspostavljanje nove grane te da je sada formiran ogranak u Indiji.

Al Kaida, koju UN i SAD smatraju terorisitčkom organizacijom, već je aktivna u Avganistanu i Pakistanu, ali je Zavahiri izjavio da će grupa sada preneti svoju borbu i u Indiju, Mjanmar odnosno Burmu i Bangladeš.

Analitičari primećuju da saopštenje al Kaide predstavlja izazov za novog premijera Indije, Narendru Modija, koji je već suočen sa kritikama zato što, dok je bio na položaju guvernera države Gudžarat, nije reagovao na nekoliko navodno anti-muslimanskih incidenata.

Premijer Modi nije komentarisao Zahavirijevo saopštenje ali je portparol vladajuće stranke izjavio da je ono “razlog za ozbiljnu zabrinutost.”

Inače, muslimani čine oko 15 odsto stanovništva Indije, ali, s obzirom da ta cifra iznosi 175 miliona, indijska muslimanska populacija je treća po veličini u svetu.

XS
SM
MD
LG