Linkovi

Direktor MMF-a u pritvoru


Direktor Međunarodnog monetarnog fonda Dominik Stros-Kan uhapšen je u subotu u Njujorku
Direktor Međunarodnog monetarnog fonda Dominik Stros-Kan uhapšen je u subotu u Njujorku

Direktor Međunarodnog monetarnog fonda, Dominik Stros-Kan, zadržan je u pritvoru u Njujorku, bez prava na kauciju, zbog optužbi za seksualni napad na hotelsku sobaricu. Tužioci su na pretresu saopštili da su zabrinuti će Straus Kan, koji je uhapšen u subotu uveče, pobjeći u Francusku ukoliko bude oslobođen. Straus-Kanovi advokati saopštili su da je njihov klijent odbacio optužbe i da će ponovo biti izveden pred sudiju 20. maja. Međunarodni monetarni fond, u međuvremenu, je saopštio da nastavlja da operiše normalno, ne želeći da komentariše hapšenje svog direktora. I portparol Bele kuće Džej Karni odbio je da komentariše ovaj incident, navodeći da Sjedinjene Države i dalje imaju povjerenje u MMF i njegovu sposobnost da efikasno izvršava svoju misiju.

Najmoćniji bankar u svijetu, Dominik Stros-Kan, trebalo je danas da bude u Briselu, pokušavajući da spase ekonomije nekoliko evropskih nacija. Umjesto toga, Stros-Kan je završio u sudnici u Njujorku, gdje se izjašnjavao o nekoliko optužbi.

“Pokušaj silovanja, krivično seksualno djelo i protivpravno zadržavanje”, naveo je Brajan Sesa iz njujorške policije.

Problemi izvršnog direktora Međunarodnog monetarnog fonda počeli su u subotu uveče, kada su ga iz prve klase “Er Fransa”, na njujorškom aerodromu JFK, izveli detektivi u civilu, nekoliko minuta uoči polijetanja. Stros–Kan je uhapšen na osnovu optužbi 32-ogodišnje sobarice u hotelu “Sofitel”, koja je u subotu popodne ušla u njegov luksuzni apartman, u kojem noćenje košta 3000 dolara, da bi ga očistila.

Prema njenom svedočenju, šezdesetdvogodišnji Stros-Kan je nag izašao iz kupatila i pokušao da je natera na seksualni čin. Ona se tamo, navodno, izborila s njim, ali ju je zatim odvukao u kupatilo i ponovo napao. Sobarica, koja je u hotelu radila tri godine i prema tvrdnjama menadžera bila dobar radnik, navela je da je zatim uspjela da pobjegne i ispriča događaj drugom osoblju koje je pozvalo policiju. Kada su policajci stigli dirketor MMF-a je već bio napustio hotel i krenuo ka aerodromu, ostavivši za sobom mobilni telefon i druge lične predmete.

Njegov advokat Bendžamin Brafmen, inače član pravnog tima koji je zastupao Majkla Džeksona 2005, prokomentarisao je optužbe na putu do njujorške bolnice gdje je Stros-Kan podvrgnut forenzičkom ispitivanju.

Namjerava da se odlučno brani od ovih optužbi i poriče da je bilo što loše uradio.”

Stros-Kanovo hapšenje izazvalo je metež u Međunarodnom monetarnom fondu, u sred dužničke krize u eurozoni, iako je ta institucija saopštila da nastavlja da operiše normalno. Međunarodna finansijska institucija, koja je saopštila da je Stros-Kan bio u Njujorku privatno, imenovala je zamenika Džona Lipskog za vržioca dužnosti izvršnog direktora. Policija je saopštila da Dominik Stros-Kan, koji je važio za jednog od ozbiljnih potencijalnih kandidata za predsjednika Francuske, nema diplomatski imunitet od optužbi za koje je, ukoliko se dokažu, zatvorska kazna do 25 godina.

Stros-Kanova treća supruga, Eni Sinkler, inače istaknuta francuska novinarka, navela je u saopštenju da ne sumnja da će se dokazati da je njen suprug nedužan. Direktor MMF-a je i ranije bio umešan u seksualne skandale. Francuska spisateljica Tristana Banona saopštila je da razmatra podnošenje prijave zbog toga što ju je Stros-Kan navodno seksualno napao 2002. godine. Stros-Kan se 2008. izvinio zbog " greške u rasuđivanju", nakon što je otkriveno da je bio u vezi sa podređenom koleginicom. Analitičari ističu da su, nakon najnovijeg incidenta, njegova politčka budućnost i karijera u MMF-u vjerovatno završeni.

XS
SM
MD
LG