Linkovi

3D film o popravci svemirskog teleskopa Habl


U novom filmu snimljenom trodimenzionalnom kamerom tipa IMAX prikazani su napori sedmočlane posade američkog šatla Atlantis na opravci svemirskog teleskopa Habl, 515 kilometara iznad površine zemlje. Film, u kome tekst čita glumac Leonardo Di Kaprio, takođe sadrži zapanjujuće snimke dubokog svemira snimljene pomenutim teleskopom tokom njegovog 20-godišnjeg rada.

Teleskop Habl već 20 godina koristi se za posmatranje svemira i beleženje pojava od kojih zastaje dah. Pomoćnik direktora NASE za naučna istraživanja, Ed Vajler, kaže da je za to vreme Habl prevalio između 7 i 8 milijardi kilometara.

"Pomoću njega gledali smo duboko u prošlost. Svemir ima 13,8 milijardi godina, a mi smo videli do oko 600 miliona godina posle Velikog praska," kaže Ed Vajler.

To moguće jer teleskop može da vidi svetlo koje je tada krenulo na put ka nama. Ali posle 20 godina Habl pokazuje znake istrošenosti i 2014. biće povučen iz upotrebe. Astronauti su ga sada pet puta popravljali i zamenjivali delove. Poslednja misija, prošle godine, zabeležena je trodimenzionalnom kamerom sa kojom je jedan od astronauta uvek pratio rad svojih kolega.

To nije bio lak zadatak. Astronauti su zajedno sa teleskopom obletali zemlju za 90 minuta, doživljavajući izlazak i zalazak sunca svakih 45 minuta. Te nagle promene svetla stvarale su nam najveće probleme, rekao je astronaut Majkl Masimino na premijernoj projekciji filma.

"Sunce je najsvetlije telo koje možete da zamislite. A kada uđete u senku nastaje duboki mrak. Pošto je to nemoguće kontrolisati, snimate kadgod imate dobro svetlo," rekao je Masimino.

Istovremeno, trebalo je obavljati opravke, kaže njegov kolega Džon Grunsfeld.

"Zavrtati šrafčiće sa velikim svemirskim rukavicama. Zamenjivati štampana kola, vraćati ih na mesto. Kao popravka satova," kaže Grunsfeld.

Popravka je snimana onako kako su je astronauti videli.

"Raj mora da izgleda tako. Nema reči kojima se može opisati zemlja posmatrana sa te tačke," kaže Majkl Masimino.

Film o Hablu sadrži i snimke dubokog svemira. Reditelj Toni Majers kaže da to ne bi bilo moguće bez IMAX tehnologije.

"Film je u 3D tehnici, ali Habl ne pravi 3D snimke. To smo morali da prepravimo," kaže Majers.

Astrofizičar Frenk Samers kaže da su u tome pomagali naučnici.

"Sve počinje sa naukom. Čitav tim naučnika savetovao nas je kako bi ti snimci i modeli trebalo da izgledaju," kaže Samers.

IMAX fotografiju pronašao je Kanađanin Greem Ferguson, pre 40 godina.

"Mislim da će IMAX uskoro prodreti u svačiju dnevnu sobu, iz koje ćete moći da posećujete druge planete," rekao je Ferguson.

Posmatranje misije Habl u tri dimenzije pokazuje da je to moguće. Ali do tada, 3D filmove gledaćemo u bioskopima.

XS
SM
MD
LG