Linkovi

Da li je predsednik "jači" od 14. amandmana?


Ustav SAD.
Ustav SAD.

Predsednik Donald Tramp izazvao je političku buru u zemlji i pokrenuo pravnu debatu pošto je najavio da namerava da potpiše uredbu kojom će ukinuti automatsko davanje američkog državljanstva bebama rođenim na tlu SAD, ako im roditelji nisu državljani ili su u zemlji bez odgovarajućih dokumenata. To pravo je garantovano 14. amandmanom američkog Ustava.

Predsednik Tramp ocenio je na Tviteru da sticanje državljanstva samim rođenjem košta Sjedinjene Države milijarde dolara i da je veoma nepravedno prema ameirčkim građanima, pa će se okončati na “ovaj ili onaj način”.

Dan ranije, Tramp je u intervjuu za program kablovske TV mreže HBO “Axios” rekao da planira da iskoristi svoja predsednička ovlašćenja da ukine trenutnu politiku.

"Sada mi kažu da to mogu da promenim samo uredbom. Mi smo jedina zemlja u svetu gde neko može da dođe, rodi bebu i onda ona postaje državljanin SAD i živi 85 godina sa svim beneficijama. To je besmisleno i mora da se okonča.”

Zapravo, 30 zemalja nudi državljanstvo samim rođenjem na njihovoj teritoriji. Sekretarka Bele kuće Sara Sanders branila je predsednikovu tvrdnju da jednim potpisom može da ukine pravilo garantovano 14. amandmanom američkog Ustava.

"Neki pravni stručnjaci smatraju da svakako postoji mnogo osnova za to ali je glavno pitanje zašto smo se uopšte našli u ovoj situaciji a to je zato što demokrate u Kongresu nisu uspele da pomognu da se reši problem našeg imigracionog sistema. Predsednik razmatra sve opcije i doneće odluku kako najbolje može da čuva naše granice i sačuva red i zakon u zemlji.”

Međutim, veliki broj pravnih stručnjaka ne misli da Tramp može da unilateralno promeni pravila o davanju državljanstva. Sara Tubervil je direktorka organizacije "Ustavni projekat".

“On ima velika ovlašćenja ali ono što predsednik ne može da uradi je da izvršnom odlukom ukine prava utemeljena u 14. amandmanu. On nije kralj.”

Ilegalna imigrantkinja igra se sa ćerkom rođenom u SAD kojoj država Teksas nije želela da izda krštenicu 2015. godine.
Ilegalna imigrantkinja igra se sa ćerkom rođenom u SAD kojoj država Teksas nije želela da izda krštenicu 2015. godine.

Nije sigurno ni da sam Kongres može da promeni politiku davanja državljanstva iako bi možda mogao da promeni pravila koja se odnose na decu ilegalnih imigranata.

Čak i u predsednikovoj Republikanskoj stranci mišljenja su podeljena. Senator Lindzi Grejem je pozdravio Trampovu spremnost da, kako je rekao, “okonča apsurdnu politiku”. S druge strane, predsedavajući Predstavničkog doma Pol Rajan izjavio je da se automatsko državljanstvo po rođenju ne može ukinuti izvršnom uredbom. Na to je Tramp na Tviteru odgovorio da bi “Pol Rajan trebalo da se koncentriše da očuva republikansku većinu nego da daje mišljenja o državljanstvu po rođenju, o čemu ništa ne zna!”

Pojedini eksperti misle da nije slučajnost što je Tramp otvorio tu temu baš u ovom trenutku.

"Dok on zaista ne uradi nešto, ovo se mora gledati iz političkog ugla – nedelju pre izbora, predsednik radi sve što može da pojača strahove u vezi sa imigracijom”, kaže politički analitičar TV mreže ABC, Rik Klajn.

Pravnica Sara Tubervil kaže da bi, u slučaju da predsednik zaista donese takvu uredbu ona bila istog trenutka osporena na sudu.

XS
SM
MD
LG