Linkovi

Lepotica i zver - od animacije do igranog filma


Lepotica i zver je priča za sva vremena. Čitali smo je u knjigama bajki i gledali u brojnim televizijskim i filmskim adaptacijama, od kojih je možda najpoznatiji legendarni Diznijev crtani film iz 1991. Film je, sa svojim zaraznim pesmama i prelepom animacijom, ušao u mejnstrim širom sveta. Sada, Dizni je oživeo svoju animiranu Lepoticu i zver i još jednom, ali sigurno ne i poslednji put, pretvorio svoju crtanu bajku – u igranu.

Ema Votson je preuzela ulogu Bel, legendarne junakinje animiranog filma Lepotica i zver iz 1991.

“Dok ste dete, volite Diznija ali i kad odrastete i dalje volite Diznija jer vas na neki način povezuje saosećanjem koje ste imali kao dete da će sve biti u redu i da postoji nada na ovom svetu”, priča britanska glumica.

Ekipa filma Lepotica i zver
Ekipa filma Lepotica i zver

Ta nostalgija navela je kompaniju Dizni da uloži 300 miliona dolara u raskošni igrani mjuzikl Lepotica i zver, a režiju je poverila dobitniku Oskara Bilu Kondonu. Film gledaocima detaljnije objašnjava prošlost glavnih junaka, što daje dubinu likovima kao što je Bel.

“Ona je bila prva moderna Diznijeva heroina, Diznijeva princeza koja ne želi da bude princeza, kojoj nije stalo do toga da pronađe svog princa. Ona je osoba koja je više zainteresovana za knjige i istraživanje sveta i otkrivanje sopstvenog identiteta nego za to da pronađe muža”, priča reditelj BIl Kondon.

Ema Votson kaže da je evolucija romanse između Lepotice i zveri složenija nego u ranijim verzijama.

“Lepotica i zver se na početku uopšte ne dopadaju jedno drugom, ne slažu se dobro, ali onda prvo postaju prijatelji i zatim se zaljubljuju.”

Talenat istaknutih glumaca koji tumače likove koji su, potom, digitalno obrađeni, raskošni kostimi i scenografija, kao i originalna muzika pojačana sa nekoliko novih pesama – sve je to ohrabrilo Diznija da se odluči na finansijski rizik. Korisno je bilo I to što je studio, pre produkcije, testirao tržište trejerom od 90 sekundi koji je na Jutjubu videlo rekordnih 92 miliona gledalaca.

Zatim, tu su i prethodne Diznijeve animirane bajke pretvorene u igrane filmske hitove kao što je Knjiga o džungli u režiji Džona Favroa. Film o Mogliju, dečaku koji odrasta u čoporu vukova, prepun je kompjuterski generisanih likova sa izuzetkom maldog Nila Setija koji tumači Moglija. Knjiga o džungli je osvojila Oskara, sledeći Diznijev model mračnijih, kompleksnijih priča koje privlače i decu i odrasle u bioskopske sale.

Slično tome, Grdana - Zla Vila, koja baca kletvu na princezu Auroru u Uspavanoj lepotici, dobila je sopstveni igrani film 2014, u kojem je glumila Anđelina Džoli.

U novoj Lepotici i zveri, Dizni odlazi korak dalje, istražujuću formulu mračnijeg filma bližeg ukusu odrasle publike pa čak i po cenu kontroverze. U novoj priči, postoji element homoseksualnosti kod Lefua, koga glumi Džoš Ged - kompanjona zgodnog ali uobraženog Gastona, u tumačenju Luka Evansa. Jedna kratka scena navela je Maleziju da zabrani prikazivanje filma.

Međutim, Dizni deluje neuznemireno takvim reakcijama. Kompanija planira da najmanje 10 svojih legendarnih filmova pretvori u igrane mjuzikle. Film “Lepotica i zver” počeo je da se prikazuje u bioskopima u SAD i širom sveta 17. marta i prvog vikenda oborio brojne rekorde po gledanosti I zaradi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG