Linkovi

ID preuzela odgovornost za napad u Ansbahu


27-godinji migrant iz Sirije koji je izazvao eksploziju u kojoj je sam stradao a ranjeno najmanje 10 osoba u Ansbahu u Nemačkoj, bio je „vojnik“ Islamske države – prenela je novinska agencija militante grupe – Amak. Agencija prenosi da je prema jednom dobro upućenom izvoru, napadač „izvršio tu operaciju u odgovor na pozive da se napadaju zemlje iz koalicije koja se bori protiv Islamske države.“

Najviši bezbednosni zvaničnik Bavarske, Joahim Herman, izjavio je novinarima u ponedeljak da je napadač snimio video na svom mobilnom telefonu u kojem se zavetuje na lojalnost lideru Islamske države – Abu Bakru al-Bagdadiju. Herman je takodje izjavio da je u kući napadača pronadjen materijal za pravljenje bombi kao što je benzin i odredjene hemikalije.

Napadač iz Ansbaha je inače dva puta pokušao da izvrši samoubistvo i lečio se kod psihijatra, saopštile su nemačke vlasti. On je u nedelju detonirao eksplozivnu napravu kada mu nije dozvoljeno da udje na muzički festival u Ansbahu blizu Nirmberga. Više od 2000 ljudi je evakuisano sa festivala posle eksplozije.

XS
SM
MD
LG