Linkovi

Haški tribunal potvrdio presudu za genocid u Srebrenici


Haški tribunal proglasio je oficire Vojske Republike Srpske – Vujadina Popovića i Ljubišu Bearu, krivim za genocid nad Muslimanima u Srebrenici u leto 1995. i osudio ih na kaznu doživotnog zatvora, čime je izrekao do sada najstrožiju kaznu za zločin u Srebrenici. Sudsko veće proglasilo je još petoricu pripadnika te Vojske odgovornim za zločin u Srebrenici u leto 95. godine kada je ubijeno oko 7 000 Bošnjaka, i potvrdilo da je u Srebrenici počinjen genocid.

Sudsko veće proglasilo je oficire Vujadina Popovića i Ljubišu Bearu krivim za genocid, zločin protiv čovečnosti, ubistvo i kršenje običaja rata.

S obzirom na težinu počinjenih zločina i vašu neospornu odgovornost, sudsko veće smatra da je jedina odgovarajuća kazna - doživotni zatvor”, izjavio je Karmel Adjijus, predsedavajući sudskog veća Haškog tribunala.

Potpukovnik Popović, koji je bio načelnik za bezbednost Drinskog korpusa, i pukovnik Beara, koji je istu dužnost obavljao u Glavnom štabu Vojske Republike Srpske, po presudi, imali su "genocidnu nameru" da unište zarobljene Muslimane kao etničku grupu, koju su sproveli kroz operaciju organizovanog streljanja oko 7.000 zarobljenika.

Bezbednosni oficir Zvorničke brigade vojske RS, Drago Nikolić osuđen je na 35 godina zatvora, a Ljubomir Borovčanin oslobođen je krivice za genocid, ali je zbog zločina protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja osuđen na 17 godina zatvora.

Na istoj osnovi, Radivoje Miletić osuđen je na 19 godina zatvora, a Milan Gvero na pet godina. Vinko Pandurević je osuđen na 13 godina zatvora, ali je oslobođen optužbe za genocid.

Bivši oficiri Vojske Republike Srpske optužnicom su označeni kao učesnici u zajedničkom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bilo trajno i nasilno uklanjanje bošnjačkog stanovništva iz Srebrenice i Žepe, koje su tada bile pod zaštitom Ujedinjenih nacija, kao i ubistvo vojno sposobnih srebreničkih muškaraca.

Sudsko veće navodi da je do sada identifikovalo najmanje 5,336 osoba ubijenih posle pada Srebrenice u julu 1995, ali da bi ukupan broj žrtava mogao da iznosi 7.826.

Prema presudi, kriminalna namera da se ukloni muslimansko stanovnisstvo iz Srebrenice i Žepe potekla je iz direktive predsednika RS Radovana Karadžića iz marta 1995, ali je odluka da se svi zarobljeni Muslimani odvoje od porodica i ubiju doneta "do jutra 12. jula" 1995. posle sastanaka komandanta VRS Ratka Mladića s predstavnicima
Unprofora i muslimanskog stanovništva u Bratuncu.

Suđenje sedmorici oficira Vojske Republike Srpske počelo je pred Tribunalom sredinom jula 2006, i to je do sada bio najveći postupak pred sudom u Hagu.

Pojedine udovice i majke srebreničkih žrtava smatraju da su neki od optuženih dobili preblage kazne.

"Zločinci hodaju kako su hodali, koliko god da ih osude - malo je", rekla je Kadira Gabeljić, koja je u masakru izgubila muža i dva sina.

Druge su zadovoljne simboličnim smislom presude za genocid.

Zumra Sehomerovic, kojoj su ubijeni muž i sin, kaže: "Njihove godine na koje su osudjeni ne znače mnogo, za nas znači osuda zločina."

S druge strane, stanovnici Pala izražavaju nezadovoljstvo presudama, smatrajući da Haški tribuna deli „selektivnu pravdu.“

"Svi zločini treba da budu kažnjeni, ali svi su činili zločine, ne samo Srbi", ističe Radovan Borovčanin.

"Srbe samo sude a nikoga više... Samo Srbe. Zašto i kako ja se samo pitam..." kaže Djordje Vidaković.

Očekuje se da će današnja presuda indirektno uticati na sudjenje bivšem predsednku RS Radovanu Karadžiću, takodje optuženom za genocid u Srebrenici.

XS
SM
MD
LG