Linkovi

ICC: Američka vojska i CIA možda počinili ratne zločine


Medjunarodni krivični sud u Hagu.
Medjunarodni krivični sud u Hagu.

Preliminarnom istragom Međunarodnog krivičnog suda utvrđeno je da su pripadnici oružanih snaga Sjedinjenih Država i Centralne obaveštajne agencije možda počinili ratne zločine u Avganistanu, putem "okrutnih ili nasilnih" ispitivanja pritvorenika, uglavnom tokom 2003. i 2004. godine.

U izveštaju koji je objavljen kasno sinoć, tužiteljka Fatu Bensuda navela je da su pripadnici talibanskih paravojnih jedinica, snage avganstanske vlade, američke trupe, ali i CIA, kako izgleda svi počinili ratne zločine.

U izveštaju se takođe navodi da su pripadnici američkih oružanih snaga "podvrgli najmanje 61 osobu torturi''u Avganistanu, pretežno u periodu od 2003. do 2004. godine. Takođe je utvrđeno da je CIA "mučila najmanje 27 pritvorenika" u Avganistanu, ali i u tajnim zatvorima u Poljskoj, Rumunijii Litvaniji, u istom periodu.

Bensuda je rekla da će "vrlo brzo" doneti odluku da li da traži dozvolu za otvaranje sveobuhvatne istrage. Iako Sjedinjene Države nisu članica Međunarodnog krivičnog suda, građani Amerike mogu se naći pred sudom za zločine počinjene u zemljama članicama, kao što je Avganistan.

XS
SM
MD
LG