Linkovi

Lebron uzvratio na Zlatanove kritike političkog aktivizma sportista


ARHIVA - Zvezda Los Anđeles Lejkersa Lebron Džejms (Foto: AP/Mark J. Terrill)
ARHIVA - Zvezda Los Anđeles Lejkersa Lebron Džejms (Foto: AP/Mark J. Terrill)

Košarkaš Los Anđeles Lejkersa Lebron Džejms u petak je uzvratio na kritike Zlatana Ibrahimovića i obećao da nikada neće ćutati kada je reč o društvenim pitanjima, nakon što ga je fudbaler italijanskog Milana kritikovao što se meša u politiku.

Ibrahimović je u jednom intervjuu u četvrtak rekao da bi sportisti - kao što je četvorostruki šampion NBA koji je jedan od vodećih glasova u ligi protiv rasne nepravde i policijske brutalnosti - trebalo da izbegavaju da se mešaju u politička pitanja i da bi umesto toga trebalo samo da se usredsrede na sport.

"Nikada neću ćutati o stvarima koje su pogrešne. Govorim o mojim ljudima, o jednakosti, socijalnoj pravdi, rasizmu, suzbijanju biračkog prava - stvarima koje se događaju u našoj zajednici", rekao je Džejms novinarima posle utakmice Lejkersa i Portland Trejlblejzersa.

"Koristiću svoju platformu da nastavim da ukazujem na sve što se događa u ovoj zemlji i širom sveta. Nema šanse da ću se samo držati sporta, zato što razumem koliko su ta platforma i moj glas snažni", poručio je Džejms.

Takođe je ukazao na Ibrahimovićeve izjave iz 2018. godine, kada je napadač fudbalske reprezentacije Švedske tvrdio da su ga zbog "prikrivenog rasizma" mediji tretirali drugačije od fudbalera sa tradicionalnim švedskim prezimenima kao što su Anderson ili Svenson.

"On je čovek koji je u Švedskoj govorio o istim stvarima, da oseća da ima rasizma zato što nema tradicionalno švedsko prezime. Ja sam pogrešan čovek kojeg treba napadati, zato što se dobro raspitam o stvarima", istakao je Lebron Džejms.

XS
SM
MD
LG