Linkovi

IAEA: Nema pokazatelja da Iran razvija nuklearno oružje


Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Jukija Amano
Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Jukija Amano

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) ponovo je skrenula pažnju javnosti na izveštaj iz 2015. u kome se navodi da „nema verodostojnih pokazatelja“ nuklearne aktivnosti Irana i razvijanja nuklearnog oružja od 2009.

Saopštenje Međunarodne agencije za atomsku energiju stiglo je dan pošto je izraelski premijer Benjamin Netanjahu predstavio materijale za koje tvrdi da dokazuju da Iran krišom pravi nuklearno oružje.

Šef međunarodne agencije UN Jukija Amano predstavio je izveštaj koji je rezultat decenijske istrage o navodima da Iran razvija nuklearno oružje, što je Teheran konstantno negirao. Zatvaranje istrage je bilo deo dogovora o Iranu koji su postigle SAD, Britanija, Kina, Francuska, Rusija i Nemačka sa ciljem da se ograniči nuklearni program u zamenu za smanjenje sankcija Teheranu.

Jukija Amano je zaključio da su aktivnosti Irana na razvijanju nuklearne eksplozivne naprave uglavnom bile pre 2003., ali te aktivnosti nisu išle “izvan naučnih studija”.

Bela kuća pozdravila je tvrdnje izraelskog preimijera kao “nove i ubedljive”. Američki zvaničnici su pregledali dokumente, povelje, mape, fotografije i video snimke koje su otkrili izraelski obaveštajci i saopštili da su slični informacijama koje su SAD godinama prikupljale.

“Informacije pružaju novi uvid u pokušaje Irana da razvije nuklearno oružje koje bi se prevozilo raketama”, rekla je portparolka Bele kuće Sara Hakabi Sanders.

Izraelski premijer je u televizijskom obraćanju u ponedeljak rekao da dokumenti pokazuju da Iran “bezočno laže” o svom nuklearnom programu.

Odgovor na tvrdnje Benjamina Netanjahua u početku je bio mlak. Obaveštajni stručnjaci i diplomate kažu da su mnogi dokazi koje je Netanjahu prezentovao iz perioda pre potpisivanja sporazuma o denuklearizaciji Irana 2015.

XS
SM
MD
LG