Linkovi

I Vrhovni kasacioni sud protiv nacrta promena Ustava


Ustav Srbije
Ustav Srbije

Najviša sudska instanca u Srbiji, Vrhovni kasacioni sud, pridružila se u ponedeljak brojnim i sve snažnijim glasovima koji se protive nacrtu predloga ustavnih promena, koje je pripremila Vlada Srbije. Sud je pozvao da se izradi novi tekst amandmana na Ustav.

Vrhovni kasacioni sud ocenio je u ponedeljak da se predloženim amandmanima Ministarstva pravde na deo Ustava Srbije koji se tiče sudova, "značajno umanjuje" postojeći nivo garancija nezavisnosti sudstva i dovodi u pitanje vladavina prava i načelo podele vlasti. Time je vrh sudske vlasti u Srbiji stao rame uz rame sa profesionalnim udruženjima sudija i tužilaca, nevladinim organizacijama, advokatima i sudijama pojedincima koji su javno istupili protiv predloženih promena.

Komentarišući poveravanje pitanja položaja sudija, predsednika sudova i sudija porotnika, uključujući i njihov izbor i razrešenje Visokom savetu sudstva (VSS), Vrhovni kasacioni sud je ocenio da predloženi sastav VSS, način izbora njegovih članova i predsednika i način odlučivanja, "dovode u ozbiljnu sumnju samostalnost i nezavisnost tog organa a nužno i mogućnost da obezbedi ustavna jemstva nezavisnosti i samostalnosti sudova i sudija".

"Izborom polovine članova Visokog saveta sudstva među kojima se bira predsednik, Narodnoj skupštini bi bilo omogućeno da preko svojih izabranih predstavnika u ovom organu presudno utiče na donošenje svih njegovih odluka čime bi uticaj zakonodavne vlasti na sudsku bio veći nego što je sada", zaključeno je na Opštoj sednici Vrhovnog kasacionog suda održanoj 8. i 9. februara.

Na slabljenje ustavnih jemstava sudijske nezavisnosti ukazuje i to, poručuje VKS, da je u amandmanima izostavljena odredba Ustava prema kojoj je svaki uticaj na sudiju u vršenju sudijske funkcije zabranjen, o čemu je Glas Amerike već pisao.

"Uneta odredba prema kojoj ministar nadležan za pravosuđe može pokrenuti disciplinski postupak i postupak razrešenja sudija i predsednika sudova, što predstavlja grubo mešanje izvršne vlasti u sudsku", navodi se u saopštenju.

Predloženim rešenjem da za sudiju prvostepenog suda može biti izabrano samo lice koje je okončalo obuku u Pravosudnoj akademiji, "onemogućava izbor na sudijsku funkciju sudijskim pomoćnicima sa dugogodišnjim radnim stažom u sudovima kao i pravnicima koji su na drugim radnim mestima stekli zavidno znanje i značajno iskustvo, a što predstavlja diskriminaciju u pristupu sudijskom pozivu", ocenjuje najviša sudska instanca.

Navodeći da su predložena rešenja za izmenu Ustava neprihvatljiva a da mnoga druga amamdmanska rešenja treba ispraviti, precizirati i dopuniti, Vrhovni kasacioni sud je poručuje da je potrebno izraditi novi radni tekst amandmana, uz uvažavanje osnovanih prigovora i predloga iznetih tokom javne rasprave".

XS
SM
MD
LG