Linkovi

Huti zauzeli i Taiz


Demonstranti u Taizu nose povređenog učesnika protesta protiv grupe Huti
Demonstranti u Taizu nose povređenog učesnika protesta protiv grupe Huti

Šiitski pobunjenici, koji se protive predsedniku Abd-Rabu Mansur Hadiju, sinoć su preotele kontrolu nad gradskim vojnim aerodromom bez otpora lokalnih vlasti, a danas patroliraju gradom...

Šiitski pobunjenici iz grupe Huti zauzeli su Taiz, grad u centralnom delu Jemena, što je još jedan znak eskalacije nasilja u toj zemlji na Arabijskom poluostrvu.

Paravojne formacije, koje se protive predsedniku Abd-Rabu Mansur Hadiju, koji je američki saveznik, sinoć su zauzele gradski vojni aerodrom bez otpora lokalnih vlasti, a danas su patrolirali delovima Taiza i pucali u vazduh, kako bi rasterali demonstrante koji se protive njihovom dolasku.

Uporedo sa produbljivanjem krize i dan posle bombaškog napada u kojem je u dve džamije u glavnom gradu Sani, koji kontrolišu pobunjenici, ubijeno najmanje 137 osoba, SAD su juče povukle svoje kompletno osoblje iz Jemena.

Stejt department je saopštio da je razlog za "privremeno premeštanje" sve lošija bezbednosna situacija u toj zemlji.

Jemenski bezbednosni zvaničnici navode da pobunjenike podržavaju i pristalice bivšeg predsednika Alija Abdulaha Saleha, a Savet bezbednosti najavio je da će održati vanrednu sednicu posvećenu situaciji u Jemenu.

XS
SM
MD
LG