Linkovi

SAD: Pripreme za uragan Ajrin


Uragan Ajrin naneo veliku štetu u Portoriku
Uragan Ajrin naneo veliku štetu u Portoriku

Uragan Ajrin je noćas prohujao preko Karipskih ostrva i sada se bliži obali Sjedinjenih Država. Ostaje pitanje kada će i gde da udari?

Uragan Ajrin je noćas prošao preko Baham sa udarima vetra iznad 115 milja na sat. Sledeća stanica su Karoline. Očekuje se da to bude najsnažnija oluja koja koja je pogodila Istočnu obalu posle uragana Bob, pre 20 godina.

„Smatramo da treba da se izvučemo odavde dok možemo“, kaže turistkinja Elizabet Dando.

Automobilima, brodićima, oni koji su hteli da provedu odmor na obali, povlače se prema višem terenu. Očekuje se da Irena donese talase visine preko tri metra.

„Stanovnici koji su u opasnosti moraju da se pripreme za najgore i da se mole za najbolje“, kazala je guvernerka Severne Karoline Beverli Perdu.

Tokom vikenda, uragan treće kategorije treba da stigne do njujorškog Long Ajlenda.

„Pripremio sam vreće s peskom i rezerve hrane. Verovatno ću ostati ovde“, kaže stanovnik Long Ajlenda Lionard Krasner.

U naslovima jutrošnjih izdanja njujorških tabloida pisalo je „Monstrum“, „Zla Ajrin“ i slično.

„Kada je reč o vremenu, postoji element nepredvidivosti; nadamo se najboljem, ali se pripremamo za nagore“, ističe gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg.

Nešto severnije, u Masačusetsu, stanovnici priobalskih naselja takođe stavljaju kapke na prozore. Oni su naučili lekciju u vreme uragana Bob, kada je uništeno više kuća.

„Ostali smo bez dnevne sobe, zidova. I ceo nameštaj, tepisi, podovi, morali su da se zamene“, kaže Dot Damado.

Duž cele Južne obale, stanovnici počinju da pokrivaju otvore drvenim pločama i daskama...i izvlače svoje brodiće iz marine.

„Sugerišemo ljudima koji su ugroženi da počnu odmah da planiraju“, navodi zamenik komandanta vatrogasne brigade, Džon Marfi.

Strahuje se da bi Ajrin pre naleta na Južnu obalu tokom vikenda, mogla da preraste u uragan četvrte kategorije.

XS
SM
MD
LG