Linkovi

Uragan na istoku, peščana oluja na zapadu


Poplave nakon prolaska uragana Artur u Severnoj Karolini
Poplave nakon prolaska uragana Artur u Severnoj Karolini

Dok se prvi ovogodišnji uragan na Atlantiku kretao američkom istočnom obalom, jugozapadnu saveznu državu Arizonu zahvatila je prva peščana oluja

Uragan Artur pogodio je sinoć obalu Sjeverne Karoline, na istoku Sjedinjenih Država. Prva ovogodišnja velika oluja na Atlantiku bila je praćena vjetovima jačine 155 kilomatara na sat, dok je prolazila obalom.

Uragan druge kategorije natjerao je posjetioce u Sjevernoj Karolini da odustanu od planova za praznik Dan nezavisnosti, dok su gradovi dalje uz istočnu obalu morali da odlože vatromete. Stanovnicima je rečeno da očekuju obilnu kišu, poplave i moguća tornada.

Očekuje se da će uragan večeras oslabiti u tropsku oluju, dok se bude kretao uz obalu. Upozorenja na tropsku oluju izdata su sve do savezne države Masačusets.

Pješčana oluja u Arizoni

I dok se prvi ovogodišnji uragan na Atlantiku kretao američkom istočnom obalom, jugozapadnu saveznu državu Arizonu zahvatila je prva pješčana oluja.

Oluja, praćena snažnim vjetrovima i zasljepljujućim pijeskom, pogodila je najveći grad Finiks i dovela do nestanka električne energije u hiljadama domova i obustave letova.

Portparolka Međunarodnog aerodroma Skaj harbor u Finiksu saopštila je da su 24 aviona preusmjerena na druge gradove, dok je cjelokupni vazdušni saobraćaj bio obustavljen na oko 45 minuta.

Pješčani zid, koji je pokrio grad, takođe je izazvao saobraćajne gužve, s obzirom na to da su vozači morali da uspore zbog loše vidljivosti. Snažni vjetrovi, jačine i do 80 kilometara na sat, oborili su brojno drveće i električne vodove.

XS
SM
MD
LG