Linkovi

Hju Hefner kao aktivista za ljudska prava


Danas je u ograničeni broj bioskopa stigao dugo očekivani dokumentarac o čoveku koji već 50 godina ruši stereotipe. Dokumentarac pod nazivom "Hju Hefner: plejboj, aktivista i buntovnik“ medjutim pokazuje jednu drugu, manje popularnu, stranu osnivača Plejboja.

Kada se pomenu zečice, duplerice i nage žene većina pomisli na jedno ime – Hju Hefner. Kako se u to onda uklapa opis "aktivista za gradjanska prava“? Dokumentarac "Hju Hefner: plejboj, aktivista i buntovnik“ bavi se jednom potpuno drugačijom stranom Hefnerove ličnosti, koji je američki idol još od ranih 1950-ih.

Za jedne, on je izuzetno opasan i odgovoran za srozavanje američkog morala. Za druge, Hju Hefner je aktivista, odmetnik koji se bori za očuvanje ustavnog prava na slobodu govora i zadovoljenje socijalne i rasne pravde.

"Mnogo ljudi ne pamti koliko se Amerika promenila u poslednjh 50 godina i koliku je ulogu u tome odigrao Plejboj“, kaže 86-ogodišnji Hefner.

Dobitnica Oskara, rediteljka Bridžit Berman otkriva manje popularnu stranu Hjua Hefnera kroz njegove dugogodišnje borbe sa raznim vladinim i verskim institucijama rušeći rasne stereotipe, finansirajući timove pravnika koji su se borili protiv zakona kojim se onemogućuje prekid trudnoće i vodeći kampanje protiv cenzure.

“Mislim da sam vodio dobru bitku jer sam bio na strani andjela. Uostalom šta drugo možete da radite u životu osim da činite dobra dela”, poručuje Hju Hefner.

Rediteljka Berman je obavila intervjue sa nekim od najuticajnijih ličnosti u Americi sa kojima je razgovarala o kontroverzama koje prate Hefnera. U filmu se, izmedju ostalih, pojavljuju i Džordž Lukas, Džin Simons, Džesi Džekson, ali ne i feministkinja Glorija Stajnem, koja ima možda najkontroverzniju priču vezanu za Hju Hefnera.

Stajnem je radila kao zečica u njujorškom plejboj klubu, a zatim objavila članak sa svojom fotografijom u uniformi zečice o tome kako su žene tretirane u takvim klubovima.

“Htela sam da je intervjuišem medjutim ona je na žalost rekla ne i to ne jednom, nego tri puta”, kaže razočarano rediteljka filma Bridžit Berman.

Upitan po čemu bi voleo da ostane upamćen, Hefner je rekao - “kao neko ko je odigrao pozitivnu ulogu u menjanju socijalnih seksualnih vrednosti mog vremena.”

"Hju Hefner: plejboj, aktivista i buntovnik“ od danas se prikazuje u odabranim bioskopima u Sjedinjenim Državama, a kako kaže rediteljka, film će se dopasti mnogima jer poseduje sve neophodne elemente - seks, glamur, politiku, tragediju i konflikte.

XS
SM
MD
LG