Linkovi

HSBC plaća kaznu zbog pranja novca


Direktor HSBC-a Stjuart Guliver
Direktor HSBC-a Stjuart Guliver

Jedna od najvećih banaka u svetu pristala je da plati 1,9 milijardi dolara, u okviru poravnanja sa američkim vlastima nakon istrage o pranju novca

Istraga britanske banke obuhvatala je milijarde dolara koje su u ime meksičkih narkokartela i pojedinih zemalja pod sankcijama prebačene kroz američki finansijski sistem.

U dokumentima, podnetim Federalnom sudu u Njujorku, Sekretarijat za pravdu optužio je HSBC da je poslovanjem sa Iranom, Libijom, Sudanom, Burmom i Kubom, prekšio zakone o sankcijama.

Prema dogovoru sa američkom vladom, banka će priznati da je napravila propuste i ako ispuni određene uslove neće biti krivično gonjena. Takođe će sarađivati sa regulatorima i policijom, a poteze banke tokom sprovođenja petogodišnjeg dogovora nadziraće nezavisni posmatrači.

U dasnašnjem saopšenju, HSBC navodi se da je već preduzeo mere da reši ovaj problem, među kojima je izdvajanje više novca za borbu protiv pranja novca. Direktor banke Stjuart Guliver rekao je da kompanija prihvata odgovornost za svoje greške i da je preduzela konkretne mere da ih ispravi.
XS
SM
MD
LG