Linkovi

HSBC banka omogućavala utaju poreza


Nakon medijskih izveštaja - britanska banka HSBC priznala da je da je njen švajcarski ogranak imao propuste i da je pomagao imućnim klijentima da utaje porez i prikriju uloge od više miliona dolara.

Smatra se da optužbe da je HSBC pomagao bogatim klijentima da izbegnu porez predstavljaju najznačajnije „curenje“ podataka u istoriji bankarstva .

Hiljade računa u drugoj najvećoj banci na svetu pokazuju da je njen švajcarski ogranak nudio specijalne aranžmane bogatim klijentima kako bi izbegli plaćanje poreza. Dokumente o tome je objavio bivši službenik HSBC-a, Erve Falsiani 2007. godine. Mediji u 45 zemalja su tokom vikenda objavili vest o tim dokumentima.

„Banka je žmurila i prihvatala novac sumnjivog porekla, koji je bio sakriven od poreskih vlasti u zemljama vlasnika računa,“ kaže Fabris Lom, novinar pariskog Le Monda.

U izveštajima se navodi da je vlasnicima tajnih uloga bilo omogućeno da povlače velike sume gotovine, često u stranim valutama, kako bi izbegli poreskim službama u svojim zemljama.

HSBC je priznao da je njegov švajcarski ogranak imao propuste, ali ističe da je švajcarski bankarski sistem, koji je bio poznat po svojoj tajnovitosti, kasnije značajno izmenjen.

„Ova praksa očigledno nanosi štetu poverenju u banke. Medjutim, radi se o dogadjajima od pre 2007. Od tada je broj klijenata švajcarskog ograka HSBC-a opao za 70 odsto i ja se nadam da je banka u medjuvremenu zavela red u svojoj kući,“ kaže finansijski analitičar Džejms Bevan.

Procereli dokumenti navodno sadrže podatke o više od 100 hiljada bogatih klijenata iz preko 200 zemalja. Neke od tih zemalja su pokrenule i zvanične istrage o ovim slučajevima.

„Mislim da je medjunarodno oporezivanje jedno od najvažnijih pitanja u globalnoj ekonomiji. Svi treba da snose posledice, ali je očigledno da mnogi pojedinici i firme žele da izbegnu arbitražu,“ dodaje analitičar Džejms Bevan.

Hvatanje utajivača poreza je prioritet za evropske vlade. Švajcarska je podigla optužnicu protiv Ervea Falsijanija za industrijsku špijunažu i kršenje njenih zakona o tajnosti uloga. Falsijani sa svoje strane ističe da je želeo da pomogne brojnim zemljama kojima je potrebna finansijska pomoć.

XS
SM
MD
LG