Linkovi

HRV kritikuje pooštravanje bezbednosnih mera


Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Hjuman Rajts Voč smatra da vlade širom sveta prave ozbiljnu grešku kada žrtvuju ljudska prava u ime pooštravanja bezbednosnih mera.

U svom godišnjem izveštaju o stanju ljudskih prava, grupa navodi da su Nigerija, Irak, Sirija, Izrael i SAD neke od zemalja koje koriste bezbednosne zabinutosti da bi opravdale kršenje ljudskih prava. Prema rečima izvršnog direktora Keneta Rota, pooštravanje bezbednosti može da bude kontraproduktivno, tako što narušava poverenje i povećava tenzije između određenih grupa.

Hjuman Rajts Voč u izveštaju krivi Irak i Siriju za politiku "sektaštva i zloupotrebe", koja je dovela do jačanja ekstremizma i stvaranja Islamske države, Nigeriju i Izrael zbog zloupotreba njihovoh vojnog osoblja u pokušaju da zaustave ekstremiste Boko Harama i Hamasa, a ističe i da je američki predsednik Barak Obama odbio da istraži i krivično goni odgovorne za navodna mučenja, koja je vršila Centralna obaveštajna agencija, akoji su opisani u nedavnom senatskom izveštaju. "To odstupanje od njegove zakonske dužnosti", navodi se u izveštaju "doprineće da budući predsednici tretiraju mučenje kao političku opciju, a ne zločin".

U delu izveštaja koji se odnosi na Srbiju, navodi se da je ona prošle godine ostvarila ograničen napredak u zaštiti ljudskih prava, a posebno su ugroženi Romi i pripadnici LGBT populacije. HRV navodi da procesi za ratne zločine teku sporo i uz odsustvo političke podrške, a da je situacija u medijima i dalje nesigurna i da je bilo napada na novinare, pretnji i tužbi zbog izveštavanja o osetljivim pitanjima.

Što se tiče Kosova, grupa ocenjuje da su dugotrajni neuspeh u formiranju vlade u Prištini posle aprilskih izbora i kriza zbog uloge Ustavnog suda dodatno ugrozili zaštitu ljudskih prava.

XS
SM
MD
LG