Linkovi

Zagreb: Poštovati Ustav i zakone


Protesti u Vukovaru zbog dvojezičnih tabli
Protesti u Vukovaru zbog dvojezičnih tabli

Hrvatski zvaničnici poručili povodom protesta u Vukovaru zbog dvojezičnih tabli da se Ustav i zakoni moraju primenjivati i da je nasilje neprihvatljivo

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je povodom događaja u Vukovaru u vezi dvojezičnih tabli, da svako ima pravo na mirne proteste, ali da se Ustav i zakoni moraju poštovati.

Josipović je novinarima na Cetinju, nakon razgovora sa crnogorskim predsjednikom Filipom Vujanovićem, rekao da je pitanje jezika u Hrvatskoj riješeno kroz Ustav i Zakon o pravima nacionalnih manjina.

"Sve je, dakle, poznato. Ustav i zakon treba primjenjivati. Oni koji misle da nešto treba mijenjati neka artikulišu svoje stavove kroz redovnu proceduru, a ne kroz nasilje", rekao je Josipović.

Hrvatski predsjednik je dodao da su mirni protesti pravo građana i pozvao na mir. Komentarišući događaje u Vukovaru, premijer Hrvatske je poručio: Molim sve one koji su ovih dana na jedan, i po meni i po zakonu, neprihvatljiv način protestovali, da naprosto prihvate to da je rat gotov.

Povodom jučerašnjih protesta i uništavanja ćiriličnih natpisa na ulicama Vukovara, danas se oglasila i Evropska komisija koja se ne želi upuštati u prirodu protesta već, kako kaže njen portparol, podsjeća da su jezičke i kulturne različitosti i njihovo poštovanje, jedna od ključnih vrijednosti Unije.

"Kao što znate, poštovanje kulturnih i jezičkih različitosti je jedan od kamen temeljaca EU i prepoznato je i u evropskim zakonima. Sa druge strane, nacionalna jezička politika, koja uključuje i postavljanje dvojezičnih javnih natpisa, nije regulisana evropskim zakonima i podliježe zakonodavstvu države članice", poručio je portparol Evropske komisije Denis Ebot.
XS
SM
MD
LG